Naslovnica BiH-Svijet BiH bi mogla da ostane bez velikog novca iz dijaspore

BiH bi mogla da ostane bez velikog novca iz dijaspore

Pandemija korona virusa koja hara cijelim svijetom, osim udara na zdravlje, imat će velike posljedice i kada je u pitanju ekonomija.

Evidentno je da će Bosni i Hercegovini korona virus zadati i dodatni udarac, koji se tiče izdvajanja iz dijaspore.

Bh. dijaspora predstavlja jednu od najmnogobrojnijih na svijetu, a kako je za “Dnevni avaz” kazao profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić, štete će biti velike.

“Prema nekim informacijama, skoro tri milijarde maraka godišnje dijaspora je donosila u BiH. Što formalnim putem, što onim nacrno, to predstavlja, otprilike, 10 posto bruto domaćeg proizvoda”, kaže nam Čičić.

Naglašava da bi brojka mogla biti i veća od tri milijarde zbog “crnih kanala”.

“Ne znamo koliko novca dođe u džepovima, što se uloži u nekretnine, vikendice, kuće, stanove. Brojka od tri milijarde sigurno će se prepoloviti. Dobar dio naše dijaspore vjerovatno će biti i otpušten sa posla, jer kako se može vidjeti, situacija u cijelom svijetu je alarmantna. Istovremeno, dio njih sigurno ove godine neće dolaziti u Bosnu i Hercegovinu”, pojašnjava Čičić.

Sagovornik “Avaza” govori da je kakva-takva alternativa novo zaduživanje, odnosno stvari koje vlasti trenutno rade.

“Zaduživanje kod MMF-a jedno je od rješenja. U prijelaznom periodu, kakav je sada, trebamo tražiti najbezbolnija rješenja. Možemo računati da će do milijardu maraka biti uloženo kroz razne vidove pomoći našoj zemlji i ta sredstva su za preživljavanje i da se premoste ova tri mjeseca”, poručuje on.

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, potvrdio je za “Avaz” da godišnji udio bh. dijaspore u ekonomiju iznosi od 2,5 do 3 milijarde maraka.

“To su sredstva koja su legalno dolazila u BiH. Međutim, osim tog novca, značajan dio dijaspore je i na drugi način pomagao svoje najdraže u BiH dajući, kad dođu ovamo, novac direktno iz ruke u ruku. Istovremeno, dešavalo se da šalju novac po nekim drugim kanalima tako da je cifra sigurno viša od tri milijarde maraka”, pojašnjava Šain.

Nove okolnosti i u Evropi i u svijetu, gdje radi bh. dijaspora, bitno će smanjiti obim pomoći, navodi Šain.

“I naša dijaspora prolazi kroz kritičan period, neki od njih su ostali bez posla, vjerovatno ima i materijalnih i finansijskih problema. U ovoj godini sasvim sigurno neće biti priliv kao prošlih godina. To će se odraziti direktno, ali i indirektno na životni standard građana Bosne i Hercegovine. Ako ja dobijem, naprimjer, 500 eura, a neću kupovati ovdje proizvode i usluge, smanjit ću kupovinu voća, povrća i mesa, a neću kupiti ni novi TV. To je lanac koji se širi”, zaključuje Šain.

Morate pročitati

MSŠ Kalesija spremna za upis novih učenika

U Mješovitoj srednjoj školi Kalesija se privodi kraju školska 2019/2020.godina. Maturanti, koji su sredinom maja okončani nastavu, već su započeli sa polaganjem...

U Kalesiji počela raditi Agencija za brigu o starijim osobama

Kalesija je dobila Agenciju za brigu o starijim osobama "Iskra". Obilazak i briga o licima u trećoj životnoj dobi...

Najavljena saradnja kalesijske biblioteke sa bibliotekom “Behram-beg” i školskom bibliotekom Behram-begove medrese

Fahrudin Sinanović, dirketor JU BKC „Alija Izetbegović“, u sklopu koje djeluje i gradska biblioteka, zajedno sa Fatimom Jahić i Advijom Hodžić, uposlenicama...

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Općinski načelnik potpisao Sporazum o realizaciji poticaja za poljoprivredu u vrijednosti 200.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je Sporazum o realizaciji programa poticaja proljetne sjetve sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i ministrom poljoprivrede,...