Naslovnica BiH-Svijet BiH danas predaje odgovore na Upitnik Evropske komisije

BiH danas predaje odgovore na Upitnik Evropske komisije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas će predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru uručiti odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije. Riječ je o najznačajnijem potezu bosanskohercegovačkih vlasti na evropskom putu naše zemlje.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn danas borave u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Povod za dolazak u Sarajevo je predavanje odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Riječ je o finaliziranju najznačajnijeg izazova administracije na svim nivoima vlasti u našoj zemlji, kojim je dokazano da bh. političari mogu ostaviti po strani političke razlike i postići saglasnost o evropskom putu BiH.

Naime, u procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti, a koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora iz Upitnika Evropske komisije.

To je ujedno i razlog zbog kojeg je BiH trebalo mnogo više vremena da Evropskoj uniji dostavi odgovore nego susjednim zemljama. Naime, odgovore na upitnike Evropske komisije u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori sačinjavao je samo jedan nivo vlasti (državne institucije) dok su u slučaju BiH u proces odgovaranja bili uključeni državni, entitetski i kantonalni nivoi vlasti, kao i Brčko distrikt BiH (odnosno 13 nivoa).

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće. Upitnik upućen BiH sadrži 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Kompletan proces odgovaranja na postavljena pitanja maksimalno je politizovan u BiH s obzirom na to da su vlasti iz entiteta Republika Srpska isprva odbijali dostaviti odgovore, jasno poručujući kako ih “neće dostaviti sve dok ne budu jasno definisane procedure”.

Brojni parlamentarci otvoreno su se žalili da ih izvršna vlast nije nikako uključila u pripremu odgovora na Upitnik Evropske komisije poručujući da niko u BiH, sem organa izvršne vlasti, uopće ne zna šta naša država planira poslati institucijama Evropske unije.

Po prijemu odgovora na osnovna i dodatna pitanja, Evropska komisija detaljno analizira odgovore, uzimajući u obzir i nalaze stručnih posjeta do kojih je došla tokom misija procjene stanja te informacije stečene u komunikaciji sa državama članicama i međunarodnim institucijama. Na osnovu ove analize komisija priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo. Mišljenje o zahtjevu za članstvo upućuje se u formi saopćenja Evropskom parlamentu i Vijeću EU. Vijeće EU ga razmatra te odlučujući jednoglasno u najboljem ishodu donosi zaključak o dodjeljivanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev i o otvaranju pregovora o pristupanju s tom državom, što na političkom nivou treba da potvrdi Evropsko vijeće.

Posebno su sporna bila pitanja koja se odnose na rezultate popisa stanovništva u BiH s obzirom na to da entitet RS ne priznaje zvanične rezultate Agencije za statistiku BiH. Javnost je informisana i o neslaganju Ministarstva unutrašnjih poslova RS sa stavom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Visokog-sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i Ministarstva sigurnosti BiH o pitanju krivičnih dijela povezanih s terorizmom.

Centralne vlasti naknadno su objasnile kako će Evropskoj komisiji dostaviti odgovore državnih institucija, ali i institucija RS u vezi s popisom s obzirom na to da Evropska unija traži od država da dostave prikaz realnog stanja, a da je u slučaju BiH realno stanje da entitet RS ne priznaje međunarodno priznate rezultate popisa stanovništva, odnosno da ima svoje rezultate.

Parlamentarna skupština BiH najavila je da će se predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danas obratiti zastupnicima i delegatima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zajedničkoj sjednici oba doma vrhovnog organa zakonodavne vlasti.

(Klix)

Morate pročitati

Potpisan ugovor za izgradnju sportskog igrališta u Babajićima

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je ugovor sa Hajrudinom Imširovićem direktorom firme „Izgradnja“ Teočak vrijedan 23.290 KM. Riječ je o ugovoru...

Sutra dženaza Muhamedu Požegiću, Miralem Pjanić krenuo iz Italije prema Kalesiji

Muhamedu Požegiću, djedu našeg nogometnog reprezentativca Miralemu Pjaniću sutra 27.januara nakon ikindije namaza bit će klanjana dženaza kod džamije u Raincima Donjim....

Plan održavanja “Građanskog sata” za 2020.godinu

Na osnovu člana 29. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kalesija – Prečišćen tekst (“Sl. glasnik općine Kalesija”, broj 6/08, 10/11 i 9/16),...

Tuga u porodici reprezentativca BiH Miralema Pjanića

Reprezentativca Bosne i Hercegovine i nogometaša Juventusa jučer je pogodila tužna vijest. Naime, djed Miralema Pjanića, Muhamed Požegić jučer je preminuo u...

Općinski načelnik potpisao ugovor za izgradnju puta prema Zelini

Općinski načelnik Sead Džafić sa zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževadom Mahmutovićem i sa direktorom Fonda za povratak Bojanom Ninkovićem te...