Naslovnica BiH-Svijet Bošnjaci bez funkcije u rukovodstvu NSRS, SNSD će predložiti svog poslanika

Bošnjaci bez funkcije u rukovodstvu NSRS, SNSD će predložiti svog poslanika

Bošnjaci u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) već nekoliko mjeseci su bez svojih predstavnika u entitetskom parlamentarnom kolegiju, iako kao konstitivni narod, imaju na to ustavno pravo.

Poslanici vladajuće većine u RS-u su 18. septembra 2019. usvojili odluku o razrješenju Senada Bratića (SDA) s funkcije potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda, iako je on prethodno tokom tog dana potvrdio da je podnio neopozivu ostavku.

Da će na tu funkciju doći poslanik iz SNSD-a ponovo je danas najavio lider SNSD-a Milorad Dodik.

”Kada budu stvoreni uslovi bit će izabran poslanik SNSD-a za potpredsjednika parlamenta RS”, rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

Osim što su ostali bez funkcije u skupštinskom rukovodstvu, na što Bošnjaci imaju pravo i po Poslovniku, izgubili su i status kluba, nakon što je iz njega istupio Miro Perkunić, priključivši se SNSD-u.

(FENA)

Morate pročitati

Kalesijac Mersudin Ahmetović pogodio za pobjedu Sarajeva

Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u okviru trećeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ekipu Tuzla Cityja rezultatom...

Kandidat za načelnika Kalesije dr.Mirsad Selimović traži vanrednu sjednicu Općinskog vijeća

Poštovani građani općine Kalesija, vijećnici Općinskog vijeća Kalesija i Predsjednici općinskih organizacija političkih subjekata koji su registrovani u općini Kalesija.

Startala Druga liga Sjever: Bosna u prvom kolu poražena

U dane vikenda startalo je takmičenje u okviru Druge lige FBiH grupa Sjever u kojoj je od ove sezone samo klub iz...

U Kalesiji 51 osoba pozitivna na COVID-19, građani (ne)vjeruju u postojanje virusa

Na području naše općine trenutno je 51 osoba pozitivna na COVID-19, dok se 188 osoba oporavilo. Kada je u pitanju smrtnost od...

Muhamed Omerović: Platani u Memićima su pluća za budućnost

U organizaciji Ekološkog udruženja "Eko zeleni" Kalesija, danas je upriličena posjeta aleji platana u MZ Memići s ciljem njegovanja i očuvanja...