Godišnjica smrti Slobodana Miloševića: Prije 15 godina umro je balkanski krvnik

Danas se navršava 15 godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala. U Hagu mu je suđeno za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Haški proces je prekidan više puta zbog Miloševićevog lošeg zdravstvenog stanja, trajao je četiri godine, a okončan je 11. marta 2006. njegovom smrću u 64. godini.

Milošević je rođen 20. augusta 1941. godine u Požarevcu, gdje je završio gimnaziju i maturirao 1960. godine, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1964. godine.

Njegov uspon ka vlasti počeo je 28. juna 1989. godine poslije govora na Kosovu, u Gazimestanu, povodom obilježavanja 600 godina Kosovske bitke, gdje je prisustvovalo oko milion ljudi.

Na čelu stranke bio do smrti

Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji poslije Drugog svjetskog rata, decembra 1990. godine, izabran je za predsjednika Republike Srbije.

Iste godine je na osnivačkom kongresu SPS-a izabran za prvog predsjednika te stranke nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije, a na čelu stranke je bio do smrti.

Na prijevremenim izborima, decembra 1992. godine, ponovo je izabran za predsjednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i po funkciji član Vrhovnog savjeta odbrane SRJ.

Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su bila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu (SAD), u novembru 1995. godine. Tada je u ime delegacije parafirao Sporazum o miru u BiH, poznat i kao Dejtonski sporazum, koji je zatim potpisan decembra 1995. godine u Parizu.

Miloševićeva desetogodišnja vladavina završena je krajem 2000. pobjedom udružene Demokratske opozicije Srbije na izborima za predsjednika SRJ.

Prva optužba protiv aktivnog šefa jedne države

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine optužnicu protiv Miloševića, dva mjeseca nakon što je NATO počeo bombardovati SRJ.

Bila je to u historiji prva optužba Međunarodnog suda protiv aktivnog šefa jedne države za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Uhapšen je 31. marta 2001. godine, a izručen Haškom tribunalu 28. juna iste godine. Umro je u toku sudskog procesa.

Njegovo tijelo dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana je bilo izloženo u Muzeju “25. maj” u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju. Pokopan je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, gdje će danas, prema najavi srbijanskih medija, biti obilježena godišnjica smrti.

Najnovije

Prva liga TK: U subotu na “Adi” komšijski derbi Sloge i Mladosti

U 21.kolu Prve lige Tuzlanskog kantona, fudbaleri Sloge iz Tojšića pretrpjeli su poraz u Vučkovcima od ekipe Jedinstvo 1952 rezultatom 3:1.

Popuštanje mjera: Od ponedjeljka učenici opet u školskim klupama

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona predloženu na današnjoj sjednici štaba. Shodno današnjoj odluci...

Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja na području TK počinje u ponedjeljak

U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona Tuzla,  danas je održan sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona. Sastanak je upriličen s ciljem kvalitetne...

Mještani Muratovića od danas imaju pitku vodu

Općinski načelnik Sead Džafić i direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija Sabahudin Sakić te predsjednik Građevinskog odbora  danas su u zaseoku Muratovići...

U Kalesiji defileom boraca sa zastavama ratnih jedinica obilježen Dan Armije RBiH

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Općine Kalesija danas je u povodu 15.aprila Dana Armije RBiH upriličen defile boraca sa zastavama ratnih jedinica...