Naslovnica BiH-Svijet Građani BiH u ovoj godini u mikrokreditnim organizacijama podigli preko 84 miliona...

Građani BiH u ovoj godini u mikrokreditnim organizacijama podigli preko 84 miliona KM

Mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini, članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI zaključno sa 30.04.2020.godine, su odobrile 18.203 zahtjeva klijenata za moratorij ili druge posebne mjere (reprogramiranje i refinansiranje tekućih obaveza, kao i nove vidove mikrokreditiranja), u ukupnom iznosu od 84.461 miliona KM, što čini 7% ukupnog broja kredita članica i 12% ukupnog portfolia svih članica Udruženja.

Članice AMFI-ja čine 90% ukupnog mikrokreditnog portfolia u BiH.

Većina mikrokreditnih organizacija u BiH nude mjere po povoljnijim uslovima u odnosu na tekući kredit koji je predmet mjere.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini – AMFI želi pojasniti jednu od mjera podrške koje klijentima nude mikrokreditne organizacije i koju klijenti najčešće i traže.

To je zastoj u plaćanju rata mikrokredita odnosno moratorij. Moratorij je odobreni zastoj plaćanja ili odgoda plaćanja kompletne kreditne obaveze po osnovu glavnice i po osnovu kamate.

Za vrijeme perioda moratorija se obračunava kamata ali se kamata plaća nakon njegovog isteka.

U toku moratorija zaustavlja se obračun dospijeća glavnice, a redovna kamata se nastavlja obračunavati ali dospijeva na plaćanje nakon isteka moratorija.

To konkretno znači da klijent u toku trajanja moratorija ne vrši nikakva plaćanja i sve njegove obaveze miruju za to vrijeme.

Prema odlukama entitetskih Agencija za bankarstvo, pravo na moratorij ili druge posebne mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije može ostvariti klijent koji je direktno ili indirektno pogođen vanrednim okolnostima izazvanim virusnim oboljenjem COVID-19, ukoliko je došlo do promjene platežne sposobnosti, a time i pogoršanja kreditne sposobnosti.

Iz Udruženja AMFI još jednom podsjećaju da sve mikrokreditne organizacije u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, intenzivno sprovode mjere na ublažavanju posljedica virusnog oboljenja Covid-19 a što podrazumijeva odabir i ugovaranje mjera ili modaliteta koji najbolje odgovaraju mogućnostima klijenata u nastavku redovnog izmirivanja obaveza.

Klijenti koji imaju poteškoće u otplati mikrokredita se pozivaju da se obrate mikrokreditnim organizacijama.

Morate pročitati

U Kalesiji počela raditi Agencija za brigu o starijim osobama

Kalesija je dobila Agenciju za brigu o starijim osobama "Iskra". Obilazak i briga o licima u trećoj životnoj dobi...

Najavljena saradnja kalesijske biblioteke sa bibliotekom “Behram-beg” i školskom bibliotekom Behram-begove medrese

Fahrudin Sinanović, dirketor JU BKC „Alija Izetbegović“, u sklopu koje djeluje i gradska biblioteka, zajedno sa Fatimom Jahić i Advijom Hodžić, uposlenicama...

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Općinski načelnik potpisao Sporazum o realizaciji poticaja za poljoprivredu u vrijednosti 200.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je Sporazum o realizaciji programa poticaja proljetne sjetve sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i ministrom poljoprivrede,...

Foto kritika: Slomljena rasvjeta i velike količine smeća u Ulici žrtava genocida u Srebrenici

Mnoge sijalice i stakla na uličnoj rasvjeti u Ulici žrtava genocida u Srebrenici polomljeni su a smeće je vidljivo na obje strane...