Naslovnica BiH-Svijet Hapšenje u BN zbog kršenja autorskih prava

Hapšenje u BN zbog kršenja autorskih prava

Pripadnici MUP-a RS realizovali su akciju kodnog naziva “Plagijat” prilikom koje su pretresli stan A.M. u Bijeljini, koji je nezakonito skidao i prikazivao serije ‘United Media Grupe”.

Kako “Nezavisne” saznaju oštećena je firma Dragana Bjelogrlića, poznatog glumca i režisera, koji je kontaktirao MUP RS, sa informacijom da neko iz Republike Srpske nedozvoljeno omogućuje gledanje određenih sadržaja putem interneta i tako krši autorska prava.

Kako nezvanično saznajemo uhapšen je Amar M.

Akciju su realizovali Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Bijeljina.

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza u vezi sa počinjenim krivičnim djelom nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

“Po naredbi Suda BiH, pretresen je stan A.M. u Bijeljini i tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa navedenim krivičnim djelom – veći broj računara, prenosnih računara, USB stik i drugo”, naveli su iz MUP-a RS.

A.M. se sumnjiči da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava u periodu od decembra 2017. godine do danas na štetu ‘United Media Grupe’.

“Ovim krivičnim djelom pričinjena je šteta u iznosu od 45.000 evra”, potvrđeno je u MUP RS.

Djelo je izvršio na način da je putem više internet stranica omogućio pristup sadržajima televizijskih serija “Ubice mog oca”, “Konak kod Himlije”, “Žigosani u reketu”, “Na granici”, “Kad susjedi polude”, “Kud poklo da puklo”, “Samo ti pricaj”, “Ujka – novi horizonti”, zašticenih autorskim pravima.

Prema nezvaničnim saznanjima, to je učinio na način da je omogućio pristup računarima, smart telefonima, televizorima i odgovarajućim set top boks uređajima, čime je objavio, reemitovao i interaktivno učinio dostupnim javnosti više autorskih djela za koje nije imao potpisane ugovore, odnosno dozvolu vlasnika autorskih prava.

Bjelogrlić je skoro gostovao u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanović”, gdje je spominjao tri osebe iz Bijeljine koja nezakonito skidaju i prikazuju serije. Pogledajte na oko 60-tog minuta!

Morate pročitati

Izdato upozorenje o zabrani loženja vatre na otvorenom u Kalesiji

Procjenjujući da postoji povećana opsanost od izbijanja požara koje mogu izazavati ljudi nepažnjom i neodgovornim ponašanjem (naročito prilikom čišćenja okućnica i poljoprivrednih...

JZU Dom zdravlja Kalesija: Epidemiološka situacija u svijetu se brzo mijenja, pa korona virus možemo očekivati i u BiH

Na području Federacije BiH do sada nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19). Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se...

U subotu Svečana akademija posvećena 1.martu Danu nezavinosti RBiH

U povodu 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Općina Kalesija organizira Svečanu akademiju u subotu 29.februara u sali BKC-a „Alija Izetbegović“ sa...

Sulejman Selimović pokušavajući da ugasi vatru smrtno stradao

Sedamdesetsedmogodišnji Sulejman Selimović iz Seljublja smrtno je stradao jučer u kalesijskom naselju Hrasno prilikom pokušaja da ugasi vatru, koju je navodno zapalio...

U požaru u Hrasnu Donjem smrtno stradala muška osoba

Danas oko 14:00 sati u kalesijskom naselju Hrasno Donje zaseok Horozovina došlo je do požara niskog rastinja, u kojem je prema informacijama...