Naslovnica BiH-Svijet Jasmin Mešković među privedenim za zloupotrebu položaja

Jasmin Mešković među privedenim za zloupotrebu položaja

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) priveli su pet osoba – među kojima i predsjednika Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmina Meškovića – zbog udruživnja radi činjenja krivičnih djela te zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Aktivnosti kodnog naziva “Memori” službenici FUP-a vrše pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Udruženja ‘Bosanski muzej sjećanja’ – u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru – kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata, pri čemu su novac od prodaje zadržavali za sebe, što je suprotno zakonu o udruženjima i fondacijama, te na taj način nezakonito stekli protupravnu imovinsku korist”, rekla je glasnogovornica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

Iz FUP-a su saopćili da se u sklopu akcije “Memori” vrše pretresi na 11 lokacija koje koriste osumnjičeni J.M. (1967), S.J. (1978), S.N. (1987), M.Š. (1991), Š.B. (1986) i M.K.D. (1989).

“Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku”, navode u FUP-u.
Bavčić je dodala da će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a biti poznato koliko će osumnjičenih biti predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Morate pročitati

Dnevnički zapisi u doba korone: A mislili su da sam pozitivan, Fahrudin Sinanović

Utorak, 17. mart 2020. Raduckao sam nešto u voćnjaku. Pomalo, laganini. Ne volim ja srkleta u poslu, za razliku...

Imam iz Memića imao saobraćajnu nesreću

Elvir Malić imam Stare džamije u Memićima danas je na teritoriji Sarajeva imao saobraćajnu nesreću u kojoj na sreću nije bilo povrijeđenih...

Dr.Mirsad Selimović: Pojedine kolege svojim postupcima rasijavaju zarazu

Na području Tuzlanskog kantona 23 osobe zaražene su koronavirusom. Većina njih je vezana za klaster "Bolnica za srce", gdje je prisustvo ovog...

Obilježena godišnjica smrti vojnika UNPROFOR-a u Jajićima

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, šef u Službi za budžet i privredu Abdulah Gutić, šef Službe za komunalne...

Krizni štab Općine Kalesija traži uvođenje petnaestodnevnog karantina u TK

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić koji je ujedno i komandant Kriznog štaba danas je nakon potvrde da je u TK zaaraženo devet...