Naslovnica BiH-Svijet Od oktobra na fakultetima u RS-u izvjesna online nastava

Od oktobra na fakultetima u RS-u izvjesna online nastava

Nastava na fakultetima u RS od oktobra najvjerovatnije će biti izvođena online, potvrdio je za “Nezavisne” Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Budući da pandemija virusa korona ne jenjava, smatram da je to prosto jedina mogućnost izvođenja nastave, mada po mom mišljenju nema boljeg načina za izvođenje nastave od klasične, zbog same interakcije, te socijalnog kontakta sa studentima”, kazao je Kulić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se popravi epidemiološka situacija, univerziteti će preći na standardno učenje.

“Nedavno smo imali sastanak u Ministarstvu za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, gdje smo pokušali da nađemo mogućnost da dva javna univerziteta u RS koriste istu platformu za elektronsko učenje, ali to neće biti izvodljivo, tako da će univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koristiti platforme koje su koristili od marta”, kazao je Kulić.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, za “Nezavisne” ističe da će se nastava na Univerzitetu u Banjaluci u zimskom semestru akademske 2020/2021. godine izvoditi na osnovu smjernica koju će sačiniti Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, u saradnji sa javnim univerzitetima u Republici Srpskoj.

“Ukoliko epidemiološke prilike ne budu povoljne, nadležno ministarstvo će odrediti na koji način bi se nastava izvodila, da li direktno online ili u učionicima uz poštovanje određenih preporuka sa manjim grupama studenata”, kazao je Gajanin.

On je rekao je će nastava za brucoše u novoj akademskoj godini početi 5. oktobra, a za starije godine početkom novembra, te dodao da će biti poštovane sve epidemiološke preporuke. On je naglasio da u ovoj visokoškolskoj ustanovi pretpostavljaju da će epidemiološka situacija i 1. oktobra i 1. novembra biti nepovoljna, te da se za to spremaju. “Ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, praktična nastava će sigurno morati da se odvija na Univerzitetu i fakultetima u manjim grupama, pri čemu će se poštovati sve epidemiološke preporuke”, najavio je Gajanin. Kada je riječ o teorijskoj nastavi, Gajanin je rekao da će za studijske grupe za koje se ne mogu poštovati epidemiološke preporuke vjerovatno biti ostavljena mogućnost održavanja nastave na daljinu, s tim da će se izvoditi iz učionica.

“Dakle, nastavnik će imati obavezu da dođe u učionicu i održi predavanje. Odgovarajući broj studenata će, vjerovatno, moći fizički da bude prisutan prema epidemiološkim preporukama, a ostali će takvu nastavu pratiti online, na osnovu odgovarajućih platformi”, naveo je on.

Radmila Pejić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, kazala je za “Nezavisne” da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske formiralo tim koji prati realizaciju nastave i organizaciju ispita.

Dobra zamjena za redovnu nastavu

Marko Ćurko, student iz Mrkonjić Grada, kazao je da se studenti nadaju da će nova akademska godina započeti u normalnim uslovima kao što je i bila prije početka pandemije virusa korona.

“U slučaju da epidemiološka situacija ne dozvoli ovaj vid nastave, primijeniće se jedna od alternativnih metoda u skladu sa zakonom. Jedna od metoda je i nastava na daljinu, koju smo primijenili u drugom semestru tekuće akademske godine, koja se pokazala kao dobar vid zamjene redovnog procesa nastave u vanrednim situacijama kao što je ova s virusom korona”, kazao je Ćurko.

Morate pročitati

Bosna u gostima postigla pet golova i upisala isto toliko poraza

Fudbaleri Bosne iz Kalesije u okviru sedmog kola Druge lige FBiH grupa Sjever na gostovanju kod ekipe Prokosovića postigli su čak pet...

Počela izgradnja pješačke staze duge preko tri kilometra koja će povezati Raince Donje i Gornje

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je ugovor sa direktorom firme „Izgradnja“ iz Teočaka Hajrudinom Imširovićem o izgradnji trotoara od Rainaca Donjih do...

Na području općine Osmaci spriječeno krijumčarenje 12 migranata

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, u suradnji sa službenicima Policijske uprave Kalesija Ministarstva unutrašnjih poslova...

SBB Kalesija: (Ne)zakonita zapošljavanja u Općinu Kalesija

Izborna kampanja u BiH još zvanično nije počela, a svjedoci smo da su u proteklih nekoliko dana neki kandidati za načelnika Općine...

Počinje izgradnja kanalizaciono sekundarnih kolektora u naselju Mokrače

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je ugovor sa direktorom JP „Vodovod i kanalizacija“ Sabahudinom Sakićem o izvođenju radova na izgradnji kanalizaciono sekundarnih...