Odluka kralja Salmana: Ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno da voze automobile

Saudijski kralj Salman je izdao naredbu kojom je dozvoljeno ženama da voze automobile, prenosi BBC.

Kralj Salman je izdao dekretu kojom je omogućio izdavanje vozačkih dozvola ženama. Saudijska Arabija je jedina zemlja koja je zabranila ženama da voze.

Grupe koje se bore za ljudska prava su godinama vodile kampanje kako bi ženama bilo dozvoljeno da posjeduju vozačku dozvolu te da voze automobile.

Neke žene su čak kažnjene i zatvorene zato što su se usudile da voze uprkos zabrani.

Dekretom je naređeno formiranje ministarskog tijela za savjetovanje u roku od 30 dana, a naredba će biti implementirana u junu 2018. godine.

“Kraljevski dekret će implementirati odredbe saobraćajnih propisa, uključujući izdavanje vozačkih dozvola za žene i muškarce”, navodi se u izvještaju saudijske agencije.

Najnovije

Preminuo Hasan Požegić, legenda izvorne muzike

Danas, u 73.godini života preminuo je Hasan Požegić iz Rainaca Donjih osnivač izvorne grupe "Kalesijski zvuci". Kalesijske zvuke su...

Dom zdravlja Kalesija: Poziv osobama koje su zainteresovane za vakcinaciju protiv Covid 19

JZU “Dom zdravlja” Kalesija uputio je saopštenje građanima općine Kalesija a povodom vakcinacije protiv Covid-a 19. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Kalesijski UNIS TOK raspisao konkurs za deset radnika

„UNIS-TOK“ d.o.o. – Tvornica odbojno vlačnih naprava i otkivaka Kalesija raspisuje KONKURS za prijem u radni odnos. Za obavljanje...

Poljoprivrednici ujedinjeni: Zaštititi domaću proizvodnju

U Vogošći je održan sastanak poljoprivrednika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o koracima na zaštiti domaće proizvodnje.

Ovo su novi ministri u Vladi TK?

„Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona“ jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice Skupštine TK koja će...