Penzioneri traže veće penzije inače izlaze na proteste

Iako su penzioneri u Federaciji BiH još prošlog mjeseca Vladi Federacije BiH uputili zahtjev u kojem traže povećanje penzija i izmjene Zakona o PIO koje neće biti kozmetičke, iz federalne izvršne vlasti do danas odgovora još nema.

“Iz Vlade FBiH još nismo dobili odgovor, niti smo pozvani na razgovore. Protesti su zadnja opcija, ali će se i oni desiti ako ne bude ispunjenja naših zahtjeva”, kaže za “Nezavisne novine” Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH.

Iz Vlade Federacije BiH za “Nezavisne novine” su kazali da planiraju razgovor s predstavnicima penzionera, te da ono što traže penzioneri zahtijeva izmjene zakona.

Penzioneri u Federaciji BiH inače traže da se redovna godišnja poravnanja omoguće i mimo rasta BDP-a.

“Nije bilo povećanja u aprilu, samo jednokratna pomoć koju smo dobili, a zbog toga što nije bilo uslova za povećanje zbog niskog BDP-a.  S obzirom na to da cijene  osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, da većina penzionera u FBiH postaju socijalni slučajevi jer za ono što dobiju mogu platiti komunalije i lijekove, a za život im ne ostaje ništa. Nas ne zanima što su poskupjeli avion, kamion, auto, nas brine poskupljenje osnovnih životnih namirnica”, ističe Mehić i dodaje da traže povećanje penzija od šest do 10 posto.

“Tažimo  konsultacije kada je u pitanju izmjena zakona, u protivnom blokiraćemo sve. To nam je zadnja opcija, ali i jedina da postanemo vidljivi”, kaže Mehić i dodaje da će javnost o svemu biti obaviještena sutra.

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Federacije BiH krajem prošlog mjeseca održao je sastanak sa predsjednicima svih općinskih/gradskih udruženja penzionera i predsjednicima kantonalnih saveza udruženja penzionera, te zaključio da je materijalni i socijalni položaj penzionera ispod granice socijalnog minimuma.

To je, kako su saopštili, uzrokovano neusklađivanjem penzija u 2021. godini i enormnim i svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci, među kojima je taj da se zadužuje Upravni odbor Saveza da putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te finansija, a u koordinaciji sa premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za vanredno povećanje svih penzija u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. oktobra. U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje penzija, obavezan je da organizuje mirne proteste i odredi vrijeme održavanja.

“Osim navedenog, zahtijeva se hitan sastanak sa premijerom i resornim ministrima radi što kvalitetnijeg i zajedničkog rješenja prisutnih problema i traženih zahtjeva”, naveo je Upravni odbor Saveza.

Najnovije

U Kalesiji otvorena novoizgrađena autobuska stanica i benzinska pumpa firme Junuzović kopex

Presijecanjem vrpce općinski načelnik Sead Džafić i Selvedina Junuzović direktorica kompanije Junuzović kopex danas su u upotrebu pustili novoizgrađenu autobusku stanicu i...

Dr. Ibrahim Gledo upozorava: Gripa je sada opasnija nego ranije, posebno za stariju populaciju

Ove godine se može očekivati da se gripa, upravo zbog njene pauze, pojavi prema novom obrascu i uz mogućnost da vakcine slabije...

UNIS TOK Kalesija traži 35 radnika

KONKURS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS Mi smo moderno privatno društvo s vizijom bolje i sretnije budućnosti koje se...

VIDEO: Milisav Garić fizički “nasrnuo” na sveštenika Marka Danojlovića

Milisav Garić, povratnik u kalesijskom naselje Jelovo Brdo, prijavljen u PU Zvornik zbog kako nam je rečeno fizičkog nasrtaja na nekadašnjeg sveštenika...

Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom

Od ponedjeljka 24. januara u Austriju će moći ući sve osobe iz svih zemalja svijeta, uključujući i one iz država s visokim...