Pooštrene novčane kazne za poslodavce u slučaju kršenja Zakona o radu

Vijeće ministara BiH u nastavku jučerašnje sjednice utvrdilo je i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, s korekcijama usvojenim na sjednici, prenosi Akta.

Izmjenom i dopunom zakona postojeća rješenja usklađuju se s praksom i međunarodnim principima u ovoj oblasti. Dopunama Zakona, između ostalog, data je mogućnost da pravo na skraćeno radno vrijeme ima  jedan od roditelja djeteta s psihofizičkim smetnjama.

Istovremeno su pooštrene  novčane kazne za poslodavce u slučaju kršenja Zakona o radu.

Definirana je i obaveza vođenja evidencije uposlenih u organima uprave i institucijama s javnim ovlaštenjima i usaglašeni i ujednačeni uvjeti za korištenje godišnjeg odmora za sve zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Dževad Hadžić (SDP) zbog svoje kompenzacije “prodao” ministarsku funkciju

Skupština Tuzlanskog kantona danas je imenovala nove ministre u Vladi Tuzlanskog kantona. Formiranje vlade predvodio je SDP-ov mandatar Kadrija Hodžić.

Preminuo Hasan Požegić, legenda izvorne muzike

Danas, u 73.godini života preminuo je Hasan Požegić iz Rainaca Donjih osnivač izvorne grupe "Kalesijski zvuci". Kalesijske zvuke su...

Dom zdravlja Kalesija: Poziv osobama koje su zainteresovane za vakcinaciju protiv Covid 19

JZU “Dom zdravlja” Kalesija uputio je saopštenje građanima općine Kalesija a povodom vakcinacije protiv Covid-a 19. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Kalesijski UNIS TOK raspisao konkurs za deset radnika

„UNIS-TOK“ d.o.o. – Tvornica odbojno vlačnih naprava i otkivaka Kalesija raspisuje KONKURS za prijem u radni odnos. Za obavljanje...

Poljoprivrednici ujedinjeni: Zaštititi domaću proizvodnju

U Vogošći je održan sastanak poljoprivrednika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o koracima na zaštiti domaće proizvodnje.