Naslovnica BiH-Svijet Rok da registrujete automobil je 90 dana nakon isteka iste

Rok da registrujete automobil je 90 dana nakon isteka iste

Vlasnici vozila čija registracija je istekla nakon 16. marta ove godine, zahtjev za produženje registracije vozila mogu podnijeti najkasnije 90 dana od dana prestanka prirode ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Saopšteno je ovo u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH koje je usvojilo izmjenu Pravilnika o registrovanju vozila.

“Ukoliko se zahtjev za produženje registracije vozila ne podnese do roka predviđenog ovim članom, vozilo se službeno odjavljuje iz evidencije registriranih vozila, a vlasnik vozila dužan je vratiti registarske tablice nadležnom organu u roku od osam dana”, stoji u dodanom stavu Pravilnika.

Ovo bi u praksi značilo da nakon isteka registracije vozači imaju mogućnost da registruju vozilo u roku od 90 dana bez vraćanja tablica, ali nakon istekle registracije, oni ne mogu voziti neregistrovano vozilo.

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva potreba za donošenjem ovog pravilnika javila se uslijed proglašenja stanja priordne ili druge nesreće na teritoriji BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“Nakon što je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH, predložio donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u BiH za vozila koja su registrirana u BiH, a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta ove godine do 30. aprila ove godine, koja nije dobila podršku na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 1. aprila ove godine, predmetna oblast je uređena kroz izmjene Pravilnika”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registriranju vozila je upućen na objavu u Službeni glasnik BiH, a stupa na snagu narednog dana od dana objave.

Morate pročitati

U Kalesiji počela raditi Agencija za brigu o starijim osobama

Kalesija je dobila Agenciju za brigu o starijim osobama "Iskra". Obilazak i briga o licima u trećoj životnoj dobi...

Najavljena saradnja kalesijske biblioteke sa bibliotekom “Behram-beg” i školskom bibliotekom Behram-begove medrese

Fahrudin Sinanović, dirketor JU BKC „Alija Izetbegović“, u sklopu koje djeluje i gradska biblioteka, zajedno sa Fatimom Jahić i Advijom Hodžić, uposlenicama...

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Općinski načelnik potpisao Sporazum o realizaciji poticaja za poljoprivredu u vrijednosti 200.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je Sporazum o realizaciji programa poticaja proljetne sjetve sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i ministrom poljoprivrede,...

Foto kritika: Slomljena rasvjeta i velike količine smeća u Ulici žrtava genocida u Srebrenici

Mnoge sijalice i stakla na uličnoj rasvjeti u Ulici žrtava genocida u Srebrenici polomljeni su a smeće je vidljivo na obje strane...