Naslovnica BiH-Svijet U BiH narednih dana kiša i grmljavina, upaljen žuti meteoalarm za danas...

U BiH narednih dana kiša i grmljavina, upaljen žuti meteoalarm za danas i sutra

Promjena vremena se očekuje u nastavku sedmice u većini područja BiH gdje će preovladavati oblačno vrijeme praćeno kišom. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za teritoriju BiH je upaljen žuti meteoalarm za danas i sutra zbog grmljavine i obilnijih padavina.

U srijedu (20.05.)će u našoj državi biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u poslijepodnevnim satima se očekuje postepen prestanak padavina. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 11 do 16, na jugu do 20 stepeni, a najviše dnevna od 13 do 19, na jugu od 22 do 25 stepeni.

Od četvrtka (21.05) moguća je postepena stabilizacija vremenskih prilika s više sunčanih sati. Samo ponegdje u centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 19 do 23 stepeni.

U petak (22.05) će biti umjereno oblačno vrijeme gdje je prije podne ili krajem dana, u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima moguća kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu od 19 do 23 stepeni.

Zbog obilnih padavina i grmljavine Evropski meteorološki servis za danas i sutra je aktivirao žuti meteoalarm za područje BiH.

Žuti meteoalarm za danas je, između ostalog, najavljen za Sarajevo, Banju Luku, Livno, Bihać, Višegrad gdje se osim obilnih padavina očekuje i grmljavina, dok će u Mostaru i Trebinju biti stabilno vrijeme bez padavina, a za sutra je također za cijelo područje BiH izdat meteoalarm, a najveće padavine se očekuju u istočnom dijelu zemlje.

Postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama.

Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali je potreban oprez pogotovo prilikom planiranja aktivnosti koje su izložene najavljenim meteorološkim prilikama. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima i slijedite uputstva koja su izdale nadležne institucije.

Morate pročitati

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...

Počelo uređenje i čišćenje kanala i propusta u MZ Memići

Općinski načelnik Sead Džafić odobrio je iz budžeta Općine Kalesija sredstva na ime uređenja i čišćenja odvodnih kanala u MZ Memići.

Općina Kalesija krenula sa uređenjem korita rijeke Gribaje

Općinski načelnik Sead Džafić ovih dana donio je Odluku o pokretanju radova na uređenju korita rijeke Gribaje u dijelu pijace u Tojšićima...