Naslovnica BiH-Svijet Ubrzati zatvaranje kolektivnih smještaja i izgradnju stambenih jedinica

Ubrzati zatvaranje kolektivnih smještaja i izgradnju stambenih jedinica

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić poručio je resornim kantonalnim ministrima, načelnicima i predstavnicima općina da moraju ubrzati dinamiku preuzetnih obaveza na provođenju Projekta CEB II, čiji je cilj zatvaranje kolektivnih centara i izgradnja stambenih jedinica.

– Za potrebe zatvaranja tih centara Vlada Federacije BiH zadužila se 40 miliona eura, a ostalo su učešća kantona i općina gdje se realizira projekat. Rok za završetak radova je decembar 2022. godine. Projektne aktivnosti okončane su u Maglaju, Travniku i Kladnju, dok ostali gradovi imaju nešto sporiju dinamiku, među kojima je Sarajevo i Goražde. Zato smo organizirali današnji sastanak sa Kantonom Sarajevo i Bosanskopodrinjskim kantonom Goražde, a u narednim danima organizirat ćemo sastanke s ostalim kantonima – rekao je ministar Ramić.

U Federaciji se nalazi oko 5.000 ljudi u kolektivnim centrima, što je više od 2.000 porodica. U Kantonu Sarajevo trebalo bi se izgraditi 96, a u Goraždu 218 stambenih jedinica. Prosjek po stambenoj jedinici su tri osobe.

– Tamo gdje je moguće sanirat će se postojeći objekti, a većina su novi. Takav će se izgraditi u Gladnom polju kad se za to steknu uslovi. Ovdje je problem sa potrebnim saglasnostima kako bi se ministarstvo koje je resorno uknjižilo kao vlasnik lokacije – rekao je Ramić.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Eniz Halilović naglasio je da će se zahvaljujući ovom projektu, između ostalog, izgraditi novi dio objekta staračkog doma i izvršiti adaptacija postojećeg sa povećanjem kapaciteta za 30 osoba.

Sastanku su prisustvovali i načelnici Goražda i Pala (FBiH) Muhamed Ramović i Asim Zec, koji su također izrazili zahvalnost Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na pružanju podrške kako bi se kroz realizaciju projekta izgradilo ukupno 1.450 stambenih jedinica za 4.350 korisnika iz kategorije raseljenih ili osoba u stanju socijalne potrebe.

(FENA)

Morate pročitati

Ko će zasjesti u načelničku fotelju u Kalesiji, za sada poznata imena četiri kandidata

Iako još uvijek zvanično nije započela kampanja kada su u pitanju predstojeći Opći izbori zakazani za novembar ove godine, društvene mreže su...

Književnik Mehmed Đedović prvi iz Kalesije u PEN-u

Književniku Mehmedu Đedoviću, ovih dana je stigla čestitka za prijem u PEN BiH. Inače, P.E.N. Centar u Bosni i...

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...