Da li je Sefer Halilović svjesno “ugasio” BPS u TK?

Da su smjene koje je proveo iz Sarajeva general Sefere Halilović unutar Bosanskohercegovačke patriotske stranke uticale na to da ove stranke u Tuzlanskom kantonu gotovo pa i nema?

Na Općim izborima uspjeli su dobiti tek 5.562 glasa, što je u odnosu na prethodne izbore 2014.godine manje za 3.777 glasova. Ovaj broj glasova BPS je ostvario i 2006. godine, a onda 2010. godine BPS u TK osvaja 8.266 glasova i dva poslanička mandata. Tada u Skuptinu TK ulaze Mirsad Selimović i Džemal Jukan koji kasnije prelazi u Stranku za BiH.

Četiri godine kasnije stranka “raste” te dobija 9.339 glasova i opet osvaja dva mandata. I tada Mirsad Selimović se uspijeva “dokopati” Skupštine TK kao i Mirza Sakić.

Podsjećanja radi, u periodu od 2010. do 2014. godine Bosanskohercegovačka patriotska stranka uspijeva sa svega dva poslanika da dobije čak četiri ministarska mjesta. Tadašnji kadrovi ove stranke bili su Samir Ništović-kapetan Almir (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak), Nermina Hadžigrahić (Ministarstvo zdravstva), Senaid Hadžić (Ministarstvo saobraćaja i trgovine) i Ibahim Salihović (Ministarstvo za boračka pitanja).

Uspjeh koji je Selimović tada postigao počinje da smeta Sarajevu, ali i onima koji su sebe vidjeli na poziciji predsjednika RO BPS-a u TK te počinju unutrastranačka previranja.

Veliki dio kadrova odlazi u Stranku za Bosnu i Hercegovinu gdje se nisu proslavili ni oni sa strankom, ali ni stranka sa njima.

Mirsad Selimović je preživio rušenje

Iako ostaje bez velikog broja članova 2012. godine, Mirsad Selimović je i pored velikog pritiska iz Sarajeva uspio da ostane na mjestu predsjednika RO BPS-a za SI Bosnu. Dvije godine kasnije nakon “gubitka” kadra uspijeva da sa strankom osvoji veliki  broj glasova i opet dva mandata.

Tada Mirsad Selimović preuzima vođenje politikom BPS-a gdje dobija i mogućnost da imenuje direktora JP Regionalne ceste TK gdje postavlja Agana Delibajrića, ministra zdravstva Elvisa Bektića kao i ministra razvoja i poduzetništva Nermina Hodžića.

Srušen Mirsad Selimović

Nakon što je Mirsad Selimović proveo Odluku Sefera Halilovića da zamjeni ministra Nermina Hodžića u Vladi Tuzlanskog kantona koji je iza sebe imao najbolje rezultate rada, počinje bunt onih kojima je to zasmetalo. Tako počinju kardovi ove stranke da pišu generalu i predsjedniku stranke Seferu Haliloviću kako je Mirsad Selimović privatizirao stranku i kako vlada jednoumlje. Tada su uz pismo “prikačili” i gubitak vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija.

General Sefer Halilović koji kasnije će se ispostaviti nije bio upućen u stranačka dešavanja i u to ko drži “konce” u TK odlučuje se da sruši Selimovića čime je što se i potvrdilo na ovim izborima srušio i sopstvenu stranku.

Tada počinje masovno osipanje kadrova, a glavnu riječ u Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci vode Agan Delibajrić, Mirzad Bećirović i Mirza Sakić.

Mirsad Selimović prelazi u Nezavisni blok

Vidjevši da su mu Sefer Halilović i stranačke kolege okrenule leđa Mirsad Selimović se “uhvatio” Nezavsinog bloka gdje je pokušao da bude nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona, ali mu to nije dozvolio novopečeni političar Admir Čavalić koji kao nosilac liste za Skupštinu dobija tek 911 glasova, a njegov blok 2.637 što je dovoljno da budu trinaesta stranka u Tuzlanskom kantonu.

Selimović nakon toga napušta i Nezavisni blok i nezvanično saznajemo na Općim izborima stavio se na raspolaganje Stranci demokratske akcije.

Opći izbori pokazali  pad BPS-a

Da li je Sefer Halilović svjesno ugasio BPS u Tuzlanskom kantonu te se posvetio Sarajevu gdje politiku vode upravo on i njegov sin Semir uz pomoć Zaima Backovića? Očigledno je da njegovi izabranici u Tuzlanskom kantonu nisu uspjeli da mu donesu poslanike u skupštinama i parlamentima. Tako je za Parlament FBiH izborna jedinica 4 (Teočak, Banovići, Živinice, Kalesija, Sapna i Kladanj) BPS završio kao osma stranka sa 1.422 glasa od čega je Agan Delibajrić uspio da osvoji 698 glasova.

U izbornoj jedinici 3 (Lukavac, Srebrenik, Tuzla i Čelić), stranka za Parlament FBiH je osvojila poziciju broj 12 i 1.111 glasova od čega je Mirzad Bećirović osvojio 391 glas.

Dvanaesto mjesto ova stranka je zauzela i iz izborne jedinice 2 (Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Brčko Distrikt, Gradačac, Doboj Istok i Gračanica), gdje je nosilac liste Belma Suljić uspjela da sakupi 210 glasova, od čega je stranka osvojila 722 glasa.

Bivši ministar u Vladi TK ispred BPS-a Osman Puškar uspio je iz 17 općina koje obuhvata izborna jedinica 5 za Državni parlament da osvoji 1.678 glasova što je tek bilo dovoljno za poziciju broj deset.

Da li će BPS uspjeti da se vrati u igru sa sadašnjim kadrovima ili će se opet vratiti Mirsadu Selimoviću koji je očito pokazao da je jači od stranke koju je vodio.

 

Komentari