Dražena Pejanović nije dobila podršku, Tomislav Ljubić novi/stari glavni tužilac Tužilaštva TK

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je drugog dana sjednice, koja se održava 29. i 30. maja 2019. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini:

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

Tomislav Ljubić, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, na ovu poziciju predložena je bila i predsjednica Općinskog suda Kalesija Dražena Pejanović ali  nije dobila dovoljan broj glasova.
Fadila Amidžić, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
Na nivou Bosne i Hercegovine, imenovani su:

Igor Dubak, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;
Senad Osmić, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;
Mladen Furtula, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;
Ahmed Mešić, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristrasnosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 10. juna 2019. godine, dok novi mandat glavnim tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona počinje sa danom donošenja odluke o imenovanju.

Komentari