FOTO: Veliki broj vjernika okupio se na rođendanu crkve u Jeginovom Lugu

Veliki broj vjernika prisustvoavo je u naselju Jeginov Lug rođendanu crkve u okviru obilježavanja praznika “Kršanskog praznika”, koji se slavi tri dana.

Slavlju u Jeginovom Lugu prisustvovao je i novi mitropolit dabrobosanski Srpske pravoslavne crkve, čije je sjedište u Sarajevu,  dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

“Ovdje sam bio 2013.godine kada smo osveštili ovu Božiju kuću i danas mi je drago što sam tu i želja mi je da naredne godine nas bude ovdje još više, nikako manje”, govori za Infoplus Hrizosom.

On je mišljenja da pravoslavni vjernici se trebaju vratiti u Jeginov Lug i obrađivati svoju zemlju i čuvati imanja.

Za naš portal govorio je i Željko Božić pravolsavni sveštenik koji ističe da je ovo veliko slavlje za Jeginov Lug i da je posebna čast što je tu Hrizostom.

“Ljudi su se okupili i drago nam je da ih je svake godine sve više koji posjećuju svoje selo i svoja groblja i druže se. Ja bi se zahvalio i Bošnjacima komšijama koji “čuvaju” ovu crkvu. Svi narodi ovdje teško žive. Ovdje su u istim problemima i Srbi i Bošnjaci i dadam se da će Općina i država pomoći da dobiju put i dobiju uslove za život kakvi dolikuju u 21.stoljeću”, istakao je Željko Božić.

Nakon vjerskog obreda upriličeno je i druženje mještana ovog sela, ali i susjednih koji su došli kako bi prisustvovali ovom događaju.

 

Komentari