Huso Atlagić političar sa diplomom mašinskog inženjera

Dok veliki broj mladih osoba odlazi iz Kalesije, ali i iz Bosne i Hercegovine uz obrazloženje da svoju pamet žele u zemljama Evropske unije prodati za veću plaću i bolji status ima i onih koji žele tu ostati i boriti se za sebe i lokalnu zajednicu.

Dvadesetšestogodišnji Huso Atlagić inženjer mašinstva trenutno uposlenik firme Unis Tok na poziciji šefa kontrole kvaliteta mišljenja je da mladi mogu dosta toga promijeniti ako se uhvate u “koštac” sa problemima koje ima lokalna zajednica i država BiH.

Atlagić je svoju borbu za bolje sutra vidio kroz politiku, trenutno je vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija ispred Nezavisne liste Sead Džafić.

“Budući da sam za naše prilike relativno mlad, često mi postavljaju pitanja o razlozima bavljenja politikom. Oduvijek sam bio zainteresovan za društvena događanja i samu politiku. Iz tog razloga sam izabrao i odlučio postati član sa jedne strane liberalne a sa druge konzervativne stranke Nezavisne liste Sead Džafić. Nikadada nisam imao “fiks” ideje da ću politikom izmijeniti svijet iz temelja, već da se sve postepeno gradi, a najviše činjenicom da mladi trebaju da prihvate odgovornost i zauzmu idealistički stav”, govori nam Atlagić.

Atlagić je mišljenja da su mladi puno osvješteniji o globalnim pitanjima, visokoj politici, tehnološkom napretku i sposobni su promišljati avagardno što smatra jednim dijelom izlaza iz krize koja je trenutno u BiH. On ističe da je Kalesija perspektivna sredina u kojoj lokalna vlast treba kreirati povoljniji ambijent za sve građane, a to je moguće postići jačanjem privrede, čime bi se spriječio odlazak mladih osoba.

Komentarišući odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine Huso Atlagić nam priča da je njegova branša jako tražena u zemljama Evropske unije, ali je on ipak odlučio da ostane u Kalesiji i da radi na poboljšanju života mladih, boljoj infrastrukturi i razvoju sporta.

“Unazad mnogo godina nepotizam nas je doveo tu gdje jesmo i mislim da treba pružiti priliku novim licima da pokažu, a samim tim i dokažu šta mogu kao što sadašnja vlast to i pokazuje koliko je moguće. Građani to vide”, govori mladi vijećnik.

Na naše pitanje da li mladi danas ne žele da rade, Atlagić kroz osmijeh kaže da ima onih koji “biraju” posao jer smatraju da su im neki poslovi ispod časti i veoma često postavljaju željenu novčanu cifru kao uvijet za taj posao.

 

 

 

“Naš mentalitet je takav da bi svi htjeli da dobijemo na gotovo, ali čast izuzetcima”, zaključio je Huso Atlagić koji je pozvao mlade da se više uključe u društvene aktivnosti i time pomognu sebi i svojoj zajednici.

On je na kraju pozvaomlade osobe da se “aktiviraju” i da svojim idejama doprinesu boljem sutra svih nas.

 

Komentari