Naslovnica Izdvojeno BKC Kalesija: Otvorena samostalna izložba kalesijskog slikara Muhameda Džananovića

BKC Kalesija: Otvorena samostalna izložba kalesijskog slikara Muhameda Džananovića

Sinoć je u galeriji BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija otvorena izložba slika kalesijskog likovnog umjetnika Muhameda Džananovića. Ovo je Džananovićeva 4. samostalna izložba, a izlagao je svoje radove i na ostalim izložbama koje je organizovao BKC „Alija Izetbegović.“ Organizator ove izložbe je BKC „Alija Izetbegović“, a pokrovitelj je općinski načelnik Sead Džafić.

O Džananovićevim slikama i slikarskom radu govorili su slikari Adil Mešanović i Fikret Jahić Vršanin.

Umjetnost danas prolazi kroz krizu vlastitog identiteta. Svjedoci smo da uticaj modernih tehnologija u velikoj mjeri biva iskorišten kao pomoćno sredstvo “prevare” i “skrnavljenja” svega onoga što predstavlja istinsku vrijednost u umjetnosti. Na žalost, nerijetko se dešava da “slikari” radi ostvarivanja materijalne koristi pribjegavaju korišćenju modernih dostignuća u vidu printanja djela svjetskih slikarskih majstora te sami doprinose urušavanju prave likovne kulture i slikarstva uopšte. Kolega Džananović ne spada u skupinu takvih “umjetnika”. On je istinski slikar, slikar iz duše koji sebi krči umjetniki put ostavljajući na platnu svoje emocije, osjećanja strahove i nadanja. Tematika i motivi na njegovim djelima su bliski nama i našem podneblju. Djela prikazana na izložbi veličaju život, puna su nade i težnje ka boljem sutra. Kolega Džananović gradi vlastiti pristup slikarstvu, njegov kolorit je prepoznatljiv čineći zajedno sa izborom motiva onaj najbitniji pečat koji krasi svako njegovo djelo… Kolegi od srca želim mnogo uspjeha u daljem radu, a prisutnima se zahvaljujem sto su odvojili vrijeme i došli na ovu kulturnu manifestaciju, rekao je slikar Adil Mešanović.

Slikar Muhamed Džananović kratko je govorio. Zahvalio se svima loji su došli na izložbu Po jednu sliku poklonio je Udruženju „Ženo, majko, sestro“ i načelniku Seadu Džafiću. Načelnik Džafić je i otvorio izložbu.

Općina Kalesija će uvijek pomagati naše umjetnike, bilo da je riječ o književnicima, slikarima, muzičarima… Džananoviću čestitam za ove lijepe slike i pozivam ga da nastavi sa slikanjem, kazao je, između ostaloga, nalečnik Sead Džafić.

Izložba je otvorena 15 dana, prodajnog je karaktera i svi koji žele mogu doći da pogledaju slike svakim radnim danom od 7:30 – 15:30 sati.

Morate pročitati

Kalesijac Mersudin Ahmetović pogodio za pobjedu Sarajeva

Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u okviru trećeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ekipu Tuzla Cityja rezultatom...

Kandidat za načelnika Kalesije dr.Mirsad Selimović traži vanrednu sjednicu Općinskog vijeća

Poštovani građani općine Kalesija, vijećnici Općinskog vijeća Kalesija i Predsjednici općinskih organizacija političkih subjekata koji su registrovani u općini Kalesija.

Startala Druga liga Sjever: Bosna u prvom kolu poražena

U dane vikenda startalo je takmičenje u okviru Druge lige FBiH grupa Sjever u kojoj je od ove sezone samo klub iz...

U Kalesiji 51 osoba pozitivna na COVID-19, građani (ne)vjeruju u postojanje virusa

Na području naše općine trenutno je 51 osoba pozitivna na COVID-19, dok se 188 osoba oporavilo. Kada je u pitanju smrtnost od...

Muhamed Omerović: Platani u Memićima su pluća za budućnost

U organizaciji Ekološkog udruženja "Eko zeleni" Kalesija, danas je upriličena posjeta aleji platana u MZ Memići s ciljem njegovanja i očuvanja...