Naslovnica Izdvojeno Centralno obilježavanje Dana šehida za Kalesiju održano u džematu Lipovice

Centralno obilježavanje Dana šehida za Kalesiju održano u džematu Lipovice

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kalesija danas je u džematu Lipovice održana Centralna svečanost obilježavanja Dana šehida za područje naše općine.

Drugi dan Ramazanskog bajrama se obilježava kao Dan šehida u znak sjećanja na one koji živote dadoše za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Povodom Dana šehida u džematu Lipovice otvoreno je spomen obilježje i česma gdje su uklesana imena šehida i poginulih boraca Armije Republike BiH iz ovog kalesijskog naselja.

Spomen ploču su otkrili općinski načelnik Sead Džafić i ministar za raseljene i izbjegle osobe FBiH Edin Ramić.

Mi nikada ne smijemo zaboraviti one koji živote dadoše za nas, za našu slobodu. Svi mi trebamo se ujediniti jer samo kao takvi bit ćemo oslonac za razvoj države. Agresor ne miruje samo što sada ne pucaju puškama, nego nas napadaju na druge načine i sa istoka i sa zapada. Mi iz ovoga moramo izaći kao pobjednici jer mi druge države nemamo, ovo je naša domovina, naša zemlja, rekao je općinski načelnik u svome obraćanju.

Emotivno obraćanje imao je i glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Kalesiji Enver ef.Alić koji je kazao da su mnoge majke u BiH u toku agresije izgubile sedam, šest, pet sinova i da neke od njih nisu dočekale da sahrane kosti svojih najmilijih. O njima treba svi zajedno da brinemo i da se uvijek sjećamo onih koji su ubijeni iz razloga što su željeli nezavisnu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Naših šehida se trebamo sjećati svakog dana, a ne samo na Dan šehida, istakao je Alić.

Ministar za raseljene i izbjegle osobe FBiH Edin Ramć u svome obraćanju prisjetio se ratnih dana kada je kao tek punoljetan pripremao se za odbranu domovine.

Mnoge poginule čija su imena uklesana na ovoj ploči znam, bili su dobri borci, dobri ljudi. Svi mi znamo ko nas je napadao, svi znamo ko je agresor koji je ubijao naše djedove, očeve, braću. Mi treba da budemo svjesni da će možda i naše potomke isti taj agresor napadati, ali sada moramo biti spremniji da branimo domovinu. Borci 1992.godine su u svojoj obući bez vojne uniforme stajali u odbranu države, zapitajmo se sada da li je naša omladina spremna za takvo što. Mi moramo odgojiti ljude koji će biti spremni da brane državu, ali isto tako da ojačaju privredno našu domovinu kako bi nam svima bilo bolje, istakao je Ramić.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija dr.Enes Idrizović, predstavnici boračkih udruženja i organizacija proisteklih iz rata kao i mjesni imami iz kalesijskih džemata.

Predsjednik Vijeća MZ Lipovice-Sarači Ademir Imamović zahvalio se svima koji su došli u Lipovice, a psoebno se zahvalio onima koji su podržali izgradnju spomen obilježja. Najzaslužnijim su danas uručene i zahvalnice, a među kojima je općinski načelnik Sead Džafić, ministar Edin Ramić, Medžlis IZ Kalesija, vlasnik kompanije “Izazov” Esad Jakubović, direktor firme “Metal Mujkić”, Mujo Mujkić te predstavnicima političkih partija.

Morate pročitati

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...

Počelo uređenje i čišćenje kanala i propusta u MZ Memići

Općinski načelnik Sead Džafić odobrio je iz budžeta Općine Kalesija sredstva na ime uređenja i čišćenja odvodnih kanala u MZ Memići.

Općina Kalesija krenula sa uređenjem korita rijeke Gribaje

Općinski načelnik Sead Džafić ovih dana donio je Odluku o pokretanju radova na uređenju korita rijeke Gribaje u dijelu pijace u Tojšićima...