Ekološki literarni natječaj: ”NAŠE RIJEKE – BEZ VODE NEMA ŽIVOTA”

U okviru manifestacije „Svjetski dan voda – 22. mart ”, Ekološko udruženje građana „EKO-ZELENI“ Kalesija, u saradnji sa JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, raspisuje natječaj za najbolji literarni rad za učenike osnovnih i srednjih škola općine Kalesija o temi ”NAŠE RIJEKE – BEZ VODE NEMA ŽIVOTA”

Ciljevi natječaja su podizanje nivoa ekološke svijesti kod stanovništva o važnosti vode u životu čovjeka i zaštita naših rijeka.

U natječaju mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola općina Kalesija i Osmaci, koji će pisati radove koji se odnose na zaštitu i unaprjeđenje ”zdravlja” naših rijeka, očuvanja i korištenja vode u domaćinstvu, poljoprivredi i slično. Na ekološki natječaj se mogu javiti i studenti.

Mi živimo u području oko gornjeg toka rijeke Spreče. Naša je velika obaveza da se trudimo da  primamo čiste vode i da propustimo nizvodno čiste i zdrave vode naših rijeka. Svjedoci smo nesavjesnijh pojedinaca koji povremno ostavljaju kruti otpad u livade, šume ili pored rijeka.Tokom velikih kiša sav otpad uglavnom završava u koritima naših rijeka. Time se ugrožava biodiverzitet, zatrpava korito rijeka i nastaju brze poplave poljoprivrednih imanja (uzaludan rad naših poljoprivrednika na njivama sprečanskog polja). Trebamo raditi na razvoju ekološke svijesti i eklološke odgovornosti kod stanovništva za bolji i pravedniji odnos prema prirodi.

Radove možete dostaviti lično u BKC-a, ili poslati na email: bkc.kalesija@bih.net.ba. Rok za dostavljanje radova je ponedjeljak 15. 3. 2021.

Za najuspješnije  učeničke radove bit će  obezbjeđeno više nagrade. Također, svi učesnici i sve škole će dobiti zahvalnice i knjige.

Škole učesnice na ekološkom natječaju će dobiti i sadnice za uređenje školskog dvorišta koje ća saditi u povodu Dana planete Zemlje (ekološke akcije – Proljeće u našem zavičaju).

Kontakt:.Fahrudin Sinanović, telefon 061 291 994, e-mail:fsinanovic@gmail.com.

Najnovije

Od sutra, ugostiteljski objekti u TK smiju raditi samo do 20:00 sati

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je donio naredbu u kojoj stoji da se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata najduže do...

Vakcinacija protiv koronavirusa uvjet za ovogodišnji Hadž

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su da će vakcinacija protiv koronavirusa biti jedan od osnovnih uvjeta za ovogodišnje hodočašće hadža.

Nermin Kuralić od danas na funkciji direktora JZU Dom zdravlja Kalesija

Nermin Kuralić od danas je vršilac dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Kalesija, saznaje Infoplus. On je na ovoj funkciji zamijenio dosadašnjeg direktora...

Kalesijski vatrogasci gasili požar u Zoljama

Prema Izvještajima općinskih i garadskih službi civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice osim nekoliko tehničkih, imale su i 14 intervencija...

Potrošačke cijene u FBiH u januaru porasle za 0,3 posto

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru su u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na decembar prošle godine, podaci su...