Književnik Mehmed Đedović prvi iz Kalesije u PEN-u

Književniku Mehmedu Đedoviću, ovih dana je stigla čestitka za prijem u PEN BiH.

Inače, P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini je nestranačka, nevladina i neprofitna udruga intelektualaca u koje se udružuju i učlanjuju pisci, urednici, prevoditelji, romanopisci, esejisti, dramski pisci, scenaristi, povjesničari, kritičari, izdavači, novinari i drugi intelektualci Bosne i Hercegovine. Društvo je član međunarodnog udruženja P.E.N. International.

Ne treba posebno naglašavati da je velika čast biti članom PEN-a te da je Đedović prvi iz ovih krajeva koji je tu čast zaslužio.

Podsjećamo da je u pitanju jedan od najznačajnijih pisaca svoje generacije čija biografija je najbolji dokaz njegovog rada i djelovanja.

Mehmed ĐEDOVIĆ, BiH, Kalesija (1971.god)

piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Objavio je knjige pripovijedaka: Tragovi, Osluškivanje, Kad se bulbul vratio, Čaj od nane, Malo čudo, romane: Sjena kurjaka, Vodi je da teče, Onaj kojeg nema, Ćopak vodoravno, Legionar, Put znaš; poeziju: Svjetlo lampe, Nešto se čudno događa, Obična voda; te knjiga za djecu: Ime mi je Pahulja, Priče iz velike šume, Trava puna mrava.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su nagrade Radija BiH i Fondacije za izdavaštvo BiH za knjigu (u nekoliko navrata), zatim nagrade Zija Dizdarević za priču (u nekoliko navrata), Mak Dizdar za poeziju.

Roman Legionar nagrađen je 2015. godine nagradom Skender Kulenović, te Zlatnom plaketom za najčitaniju knjigu IK Planjax, Tešanj. Priča Mršavi jelen iz knjige za djecu Trava puna mrava nagrađena je 2015. godine nagradom Zlatno Planjaxovo pero. Prvo mjesto na istom konkursu 2018. godine osvojila je i priča Složno jato. Priča Srce fazana 2016. godine ušla je u najuži izbor na konkursu Biber u Novom Sadu i prevedena na albanski i makedonski. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva pisaca BiH 2016. godine za roman Legionar, a 2018. za knjigu Malo čudo.

Knjiga za djecu Trava puna mrava kandidat je za nagradu Mali princ ispred BiH za 2017. godinu.

Autor je brojnih članaka, eseja i reportaža.

Urednik i potpisnik recenzija velikog broja knjiga.

Član je Društva pisaca BiH.