Kompanija „Bingo“ otvorila repro centar i inkubatorsku stanicu na području Kalesije

Općinski načelnik Sead Džafić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović zajedno sa vlasnikom kompanije „Bingo“ Senadom Džambićem te Enesom Omerovićem rukovodiocem peradarske proizvodnje danas su obišli repro centar u Vukovijama Gornjim te Inkubatorsku stanicu u Tojšićima.

Ovo je najveći izgrađeni Inkubatorski centar u BiH, ali sigurno i u regionu jer je njegovom izgradnjom sasvim sigurno zadovoljeno tržište BiH kada su u pitanju konzumna jaja i pileće meso.

Zahvaljujući ovoj investiciji kompanije „Bingo“, građani Kalesije ali i BiH imat će u ponudi više domaćeg kvalitetnog pilećeg mesa, čime će se smanjiti i uvoz sa stranog tržišta.

U ime građana Kalesije i u svoje lično ime zahvaljujem vlansiku kompanije „Bingo“ za ovu investiciju gdje je posao dobilo 25 osoba sa područja naše općine. Mi svakako stojimo i dalje na raspolaganju kako bi pomogli proširenje kapaciteta, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić istakao je da će Vlada na čijem je on čelu pomagati da ovakve priče dobiju podršku, da domaće kompanije se razvijaju i šire čime će se povećati i broj zaposlenih osoba.

Zadovoljan viđenim bio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović koji je rekao da će ovo ministarstvo biti podrška svim investitorima koji žele ulagati u poljoprivredu, odnosno proizvodne pogone.

Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju”, naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga.

Prema riječima investitora, ovi kapaciteti će biti povećani u 2022.godini kada se očekuje još veća proizvodnja koka nosilja i konzumnih jaja.

Najnovije

Od sutra, ugostiteljski objekti u TK smiju raditi samo do 20:00 sati

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je donio naredbu u kojoj stoji da se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata najduže do...

Vakcinacija protiv koronavirusa uvjet za ovogodišnji Hadž

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su da će vakcinacija protiv koronavirusa biti jedan od osnovnih uvjeta za ovogodišnje hodočašće hadža.

Nermin Kuralić od danas na funkciji direktora JZU Dom zdravlja Kalesija

Nermin Kuralić od danas je vršilac dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Kalesija, saznaje Infoplus. On je na ovoj funkciji zamijenio dosadašnjeg direktora...

Kalesijski vatrogasci gasili požar u Zoljama

Prema Izvještajima općinskih i garadskih službi civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice osim nekoliko tehničkih, imale su i 14 intervencija...

Potrošačke cijene u FBiH u januaru porasle za 0,3 posto

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru su u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na decembar prošle godine, podaci su...