Naslovnica Izdvojeno Novi Horizonti: Otvoreno pismo općinskim vijećnicima u Kalesiji

Novi Horizonti: Otvoreno pismo općinskim vijećnicima u Kalesiji

Poštovani ,

Budžetom Općine Kalesija za 2020. godinu planirali ste finansijska sredstva u iznosu od 10.000,00 konvertibilnih maraka  za nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi za troje djece sa područja Općine Kalesija oboljele od dijabetesa tipa 1.

Razlog zbog kojeg ste se odlučili da po prvi put u historiji u Budžetu Općine Kalesija  budu planirana finansijska sredstva za nabavku ovih senzora je vasa želja da pomognete u regulisanju dijabetesa kod oboljele djece ali i da spriječite više od pet hiljada uboda godišnje, koliko trpe prstići ove djece mjerenjem nivoa šećera u krvi.

Kada ste usvojili Budžet sa ovom budžetskom stavkom, bili smo presretni jer će bar troje djece imati ljepši i lakši život u borbi sa ovom bolešću. Međutim, sve se završilo samo sa usvajanjem Budžeta Općine Kalesija. Do današnjeg dana, sa usvojene i planirane stavke za nabavku ovih senzora nije izdvojena niti jedna konvertibilna marka a već je kraj četvrtog mjeseca.

Zašto??

Udruženje građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom “Novi horizonti” Tuzla ostvarilo je prvo telefonski kontakt sa sekretarom organa kojom prilikom je sekretar pojasnio da moraju sprovesti procedure javnih nabavki. Pokušali smo pojasniti da na području Bosne I Hercegovine nije moguće nabaviti Libre senzore I da će takva procedura djeci onemogućiti bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi, te da Udruženje stoji na raspolaganju da pomogne u nabavci senzora i rješavanju problema.

 Sve je bilo bezuspješno, a svi naši napori da se pomaknemo sa mrtve tačke i da se senzori nabave i vasa odluka realizuje ostali su mrtvo slovo na papiru.

Dana 25. Februara 2020. godine smo se i pismeno obratili Načelniku Općine Kalesija, kao I Službi za budžet i finansije Općine Kalesija aktom broj: 04-02/2020 od 25.02.2020. godine tražeći da se realizuje nabavka senzora, ali bezuspješno.

Senzori još uvijek nisu nabavljeni, niti nas je iko iz Općine Kalesija kontaktirao, niti nas niti bolesnu djecu.

U vrijeme pandemije, kada su djeca zatvorena više od mjesec dana, kada je regulaciju nivoa šećera u krvi nemoguće postići i održati dobrom ovi senzori bi bili pravi spas. Ali zbog činjenice da smo ponovo na margini svega što bi trebalo predstavljati prioritet , djeca nisu dobila senzore za koje ste glasali i kojima ste im željeli olakšati život.

Gospodo vijećnici,

Očigledno je da je budžetska stavka usvojena samo zbog mira u kući, kao ni da niko u službama koje su zadužene za realizaciju Budžeta nije imao, niti ima namjeru da se pozabavi realizacijom.

Zahvalni smo vam što ste učinili napor da se sredstva planiraju. Molimo vas da učinite napor i da se sredstva realizuju i senzori kupe.  Samo tako, učinit ćete život ovo troje djece koja se godinama bore sa dijabetesom i godinama bodu svoje prstiće mnogo lakšim I ljepšim I spriječiti komplikacije koje dijabetes kao tihi ubica donosi.

Molimo vas i da nam kažete, KO SPREČAVA odluke Općinskog vijeća Kalesija na štetu bolesne djece?

Uz srdačan pozdrav,

PREDSJEDNICA UDRUŽENJA
Indira Bektić Mujkić

Morate pročitati

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...

Počelo uređenje i čišćenje kanala i propusta u MZ Memići

Općinski načelnik Sead Džafić odobrio je iz budžeta Općine Kalesija sredstva na ime uređenja i čišćenja odvodnih kanala u MZ Memići.

Općina Kalesija krenula sa uređenjem korita rijeke Gribaje

Općinski načelnik Sead Džafić ovih dana donio je Odluku o pokretanju radova na uređenju korita rijeke Gribaje u dijelu pijace u Tojšićima...