Naslovnica Izdvojeno Obilježen Dan općine Kalesija, podsjećanje na dan oslobođenja od agresora

Obilježen Dan općine Kalesija, podsjećanje na dan oslobođenja od agresora

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen obilježju danas je počelo obilježavanje 23.maja Dana općine Kalesija. Na današnji dan 1992.godine Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Borci Armije Republike BiH iako slabije naoružani uspjeli su da nanesu poraz pripadnicima JNA te srbočetničkim jedinicama.

Cvijeće su položili općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović sa saradnicima, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, u ime Vlade TK ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz rata, predstavnici nevladinih udruženja zatim političke stranke i partije kao i direktori javnih ustanova i preduzeća.

Nakon toga upriličena je Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena općinska prizanja „Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija“ i „Plaketa sa zlatnim grbom“.

Predsjedavajući općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović kazao je da je 23.maj jedan od najbitnijih datuma jer je upravo na taj dan prije dvadesetosam godina poražena JNA i njeni saveznici. Oni su poraženi u Kalesiji i spriječeno je da ostvare plan a to je da se spoje sa četnicima na Ozrenu čime bi ovaj dio Bosne bilo teško braniti.

O 23.maju Danu općine Kalesija govorio je general Armije RBiH Mirsad Gutić.

Tog dana smo pokazali snagu i pokazali smo kako zajedništvom možemo dosta toga uraditi, kako možemo pobjediti nadmoćnijeg neprijatelja. Tada sam upoznao Seada Džafića sadašnjeg načelnika Kalesije. Nije otišao iz države, ostao je tu, sa nama se borio i svu svoju imovinu stavio na raspolaganje Armiji RBiH. Svoj imetak je dao za nabavku svega onoga što je potrebno za vojnike, kazao je Gutić.

On se u svom obraćanju prisjetio hrabrih boraca koji su četnike otjerali iz Kalesije i koji su je oslobodili od agresora.

Općinski načelnik Sead Džafić u svome obraćanju rekao je da je Kalesija ponos cijele Bosne i Hercegovine i da zajedno se može uraditi mnogo toga kako bi mladi ostali u Kalesiji i gradili je za buduće generacije. Također, načelnik je prisutne upoznao i sa projektima koji su urađeni u proteklom periodu rekavši da se ulagalo u MZ od Memića do Jajića, Gojčina, Vukovija Donjih i Seljublja, podcrtavši da nijedno naselje nije zapostavljeno u protekle četiri godine.

Na kraju svečanosti dodijeljena su i općinska priznanja, a najveće priznanje „Medalja sa zlatnim grbom“ odlukom vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija pripalo je načelniku Seadu Džafiću, dok su „Plakete sa zlatnim grbom“ dodijeljene JZU Dom zdravlja Kalesija, Udruženju crveno-bijela-crvena radost iz Tuzle i PVJ Kalesija.

S obzirom da je uz „Medalju sa zlatnim grbom općine Kalesija“, prvonagrađenom pripala i nagrada od 930 KM, načelnik Sead Džafić je novac poklonio Udruženju koje okuplja žene oboljele od karcinoma „Nijemi krik“, Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Osmijeh nade“ i Udruženju „Ženo, majko, sestro“ Kalesija.

Morate pročitati

U Kalesiji počela raditi Agencija za brigu o starijim osobama

Kalesija je dobila Agenciju za brigu o starijim osobama "Iskra". Obilazak i briga o licima u trećoj životnoj dobi...

Najavljena saradnja kalesijske biblioteke sa bibliotekom “Behram-beg” i školskom bibliotekom Behram-begove medrese

Fahrudin Sinanović, dirketor JU BKC „Alija Izetbegović“, u sklopu koje djeluje i gradska biblioteka, zajedno sa Fatimom Jahić i Advijom Hodžić, uposlenicama...

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Općinski načelnik potpisao Sporazum o realizaciji poticaja za poljoprivredu u vrijednosti 200.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je Sporazum o realizaciji programa poticaja proljetne sjetve sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i ministrom poljoprivrede,...

Foto kritika: Slomljena rasvjeta i velike količine smeća u Ulici žrtava genocida u Srebrenici

Mnoge sijalice i stakla na uličnoj rasvjeti u Ulici žrtava genocida u Srebrenici polomljeni su a smeće je vidljivo na obje strane...