Pobuna u Kreki, Sinanov sindikat nema podrsku rudara iz direktne proizvodnje

Rudari iz direktne proizvodnje RMU Kreka nezadovoljni stanjem u rudniku i djelovanjem sindikata danas su protestovali ispred uprave rudnika.

Ogorčeni rudari su istakli da sinidkat više nema podršku pravih rudara iz proizvodnje jer su rudari više puta iznevjereni i prevareni od strane istog. Kako su poručili, nije u redu da radnici u direktnoj proizvodnji imaju duplo manje plate od administracije i da im je dosta da se u administraciji izmišljaju radna mjesta kako bi se uhljebili podobni stranački kadrovi koji nisu stručni za posao koji obavljaju što je Kreku dovelo na niske grane.

Rudari iz proizvodnje su ogorčeni i činjenicom da se u sindikatu nalaze šefovi i rukovodioci dok iz direktne proizvodnje nema apsolutno nikoga.

– U sinidkatu su sve sami šefovi i rukovodioci, nema tu pravih rudara, onih koji bi se istinski borili za rudare. Zbog toga smo došli u situaciju da “odgovorni analitičar” u upravi prima platu u iznosu od 1930 KM dok prvi bagerista koji svakodnevno rizikuje svoj život ima platu od samo 850 KM. Pri tome, situacija je toliko loša da i taj bagerista radi sam na radnom mjestu, iako zakon obavezuje dva radnika na tom radnom mjestu, rekao je jedan od rudara.

Rudari su dodali da oni žele da rade i da nisu nikako za stečaj. Za trenutnu situaciju kažu kriv je sindikat i uprava koji su mnogo puta rudare prodali i iznevjerili:

– Mi nikako ne želimo stečaj jer nismo krivi za trenutnu situaciju u rudniku niti smo doprinijeli ovakvom stanju. Mi želimo da radimo, ali isto tako želimo da budemo adekvatno plaćeni za taj rad jer mi rizikujemo svoje živote svakodnevno dok su sindikalci u kancelarijama, u udobnim i toplim foteljama, a zato primaju plate koje su dva a nekad i tri puta veće od plate običnih rudara. Sindikat i uprava rudnika u zadnjih 15-ak godina su mnogo puta prodali rudare i zato trebaju da odgovaraju, poručili su ogorčeni rudari iz direktne proizvodnje RMU Kreka.

Na kraju su rudari poručili da oni apsolutno podržavaju sve mjere koje se uvode a koje će razdvojiti rad od nerada i koje će Kreku postaviti na zdrave noge, onako kako je to nekada bilo.

Izvor: BHportal.ba

Najnovije

U Kalesiji otvorena novoizgrađena autobuska stanica i benzinska pumpa firme Junuzović kopex

Presijecanjem vrpce općinski načelnik Sead Džafić i Selvedina Junuzović direktorica kompanije Junuzović kopex danas su u upotrebu pustili novoizgrađenu autobusku stanicu i...

Dr. Ibrahim Gledo upozorava: Gripa je sada opasnija nego ranije, posebno za stariju populaciju

Ove godine se može očekivati da se gripa, upravo zbog njene pauze, pojavi prema novom obrascu i uz mogućnost da vakcine slabije...

UNIS TOK Kalesija traži 35 radnika

KONKURS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS Mi smo moderno privatno društvo s vizijom bolje i sretnije budućnosti koje se...

VIDEO: Milisav Garić fizički “nasrnuo” na sveštenika Marka Danojlovića

Milisav Garić, povratnik u kalesijskom naselje Jelovo Brdo, prijavljen u PU Zvornik zbog kako nam je rečeno fizičkog nasrtaja na nekadašnjeg sveštenika...

Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom

Od ponedjeljka 24. januara u Austriju će moći ući sve osobe iz svih zemalja svijeta, uključujući i one iz država s visokim...