Naslovnica Izdvojeno Predstavnici Turističke zajednice TK posjetili Kalesiju

Predstavnici Turističke zajednice TK posjetili Kalesiju

Općinski načelnik Sead Džafić i predstavnik Turističke zajednice općine Kalesija Mehmed Đedović danas su u radnu posjetu primili direktora Turističke zajednice TK Miralema Meškovića te predsjednika Skupštine Kasima Selimovića.

Cilj posjete je da se pomognu određeni projekti na području Kalesije kada je u pitanju promocija turizma ali i upoznavanje sa radom ureda u našoj općini.

Mi smo za projekte na području Kalesije obezbjedili sredstva u iznosu od 30.000 KM za oblast turizma. Sada je na redu lokalna zajednica da uradi projekat i da isti proslijedi prema Turističkoj zajednici TK. Raduje me i činjenica da je općinski načelnik oformio ured Turističke zajednice u Kalesiji jer mi zaista imamo mnogo čega da pokažemo, kazao je Kasim Selimović predsjednik Skupštine Turističke zajednice TK.

Prema riječima direktora Miralema Meškovića pored ovih sredstava koja su namjenjena za Kalesiju, u narednim danima će biti raspisan i javni poziv za dodatna sredstva u iznosu od 130.000 KM na koja će moći da apliciraju udruženja koja se bave promocijom turizma sa cijelog područja našeg kantona.

Hvala predstavnicima Turističke zajednice, a posebno Kasimu Selimoviću jer nije zaboravio lokalnu zajednicu iz koje dolazi. Mi ćemo u narednim danima svakako uraditi projekat koji će biti za dobrobit lokalne zajednice, kazao je načelnik Džafić.

On je prisutne upoznao i sa potencijalnima koje Kalesija posjeduje, prvenstveno misleći na Vis čije će deminiranje biti završeno u ovoj godini i koji bi mogao da bude turistička atrakcija, s obzirom da već tu imaju paraglajderi a moguće je napraviti i izletište te biciklističke staze.

Mehmed Đedović je također prisutne upoznao sa planovima Turističke zajednice Kalesija za ovu godinu rekavši da se turistima ima šta ponuditi za upoznavanje od „Pašinog puta“ kojima su prolazile karavane prema Gornjoj Tuzli u vrijeme vladavine Turaka na ovim prostorima, Atik džamije u Tojšićima koja je pod zaštitom države, pa do nekropola stećaka, izletišta kao i lovišta koja mogu biti dobar osnov za razvoj tog turizma.

Na sastanku je dogovoreno i da se u ovoj godini krene i sa izradom suvenira koji karakterišu Kalesiju, a također i da se ulože napori da se zaštiti stara izvorna muzika koja bi mogla biti privlačna za razvoj seoskog turizma.

Morate pročitati

Izdato upozorenje o zabrani loženja vatre na otvorenom u Kalesiji

Procjenjujući da postoji povećana opsanost od izbijanja požara koje mogu izazavati ljudi nepažnjom i neodgovornim ponašanjem (naročito prilikom čišćenja okućnica i poljoprivrednih...

JZU Dom zdravlja Kalesija: Epidemiološka situacija u svijetu se brzo mijenja, pa korona virus možemo očekivati i u BiH

Na području Federacije BiH do sada nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19). Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se...

U subotu Svečana akademija posvećena 1.martu Danu nezavinosti RBiH

U povodu 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Općina Kalesija organizira Svečanu akademiju u subotu 29.februara u sali BKC-a „Alija Izetbegović“ sa...

Sulejman Selimović pokušavajući da ugasi vatru smrtno stradao

Sedamdesetsedmogodišnji Sulejman Selimović iz Seljublja smrtno je stradao jučer u kalesijskom naselju Hrasno prilikom pokušaja da ugasi vatru, koju je navodno zapalio...

U požaru u Hrasnu Donjem smrtno stradala muška osoba

Danas oko 14:00 sati u kalesijskom naselju Hrasno Donje zaseok Horozovina došlo je do požara niskog rastinja, u kojem je prema informacijama...