SBB ukida kancelarije u deset općina u TK, u Kalesiji mjesto sekretara

Centrala Saveza za bolju budućnost (SBB) donijela je odluku da se ugovori o zakupu prostorija za potrebe općinskih i gradskih odbora ove stranke neće produžiti čak u 10 od ukupno 13 općina Tuzlanskog kantona. Također, odlukom Centrale ukinuti su ugovori o radu sekretara općinskih i gradskih odbora.

SBB bi trebao zadržati stranačke prostorije samo u Tuzli, Kalesiji i Banovićima, s tim da se Gradski odbor Tuzla morao preseliti u nove prostorije, jer je po nalogu Centrale, zakup mora biti smanjen na maksimalno 800 KM. U Kalesiji i Banovićima stranka, kako saznajemo, plaća zakup koji iznosi od marku do marku i po po kvadratnom metru prostora, pa su izdaci za njih neznatni.

U Tuzli se Gradski odbor SBB-a se prije 20-ak dana smjestio u nove prostorije na Sonom trgu, u vlasništvu Grada Tuzle, a novošću su se pohvalili na na Facebooku. Tuzlanski SBB ranije je bio smješten u velikom prostoru u dijelu Tržnog centra “Pasaž” na tuzlanskom Korzu, a kako nezvanično saznajemo mjesečna zakupnina išla je debelo preko hiljadu KM.

U dokumentu o ukidanju ugovora sekretarima i prekidu zakupa prostorija za stranačke organizacije u TK stoji da je razlog za izmještanje tuzlanskog ogranka pad broja vijećnika, dok za druge općine nije dato objašnjenje, ali se ono može tražiti u katastrofalnom rezultatu na posljednjim lokalnim izborima.

Jedini izuzetak je Općinski odbor u Kalesiji koji je 2016. godine imao jednog vijećnika, a sada ih imaju tri te Gračanica gdje nisu imali niti jednog, a sada su dobili jednog. U Tuzli su, pak, spali sa četiri na tri, a u preostalih osam općina SBB ima po jednog vijećnika. U Čeliću i Teočaku nisu parlamentarni, a nisu to bili ni na izborima 2016. godine. Kada se podvuče crta, sa 21 vijećnika u 2016. godini SBB je u TK došao na 14, s tim da ih je šest iz dvije općine, a u ostalih osam su s jednim vijećnikom postali potpuni politički marginalci.

Da li je odluka o kresanju stranačke infrastrukture trajna ili privremena nismo uspjeli saznati. Ono što smo uspjeli pouzdano saznati je to da pokušaj promjena unutar SBB-a na nivou TK, koji je predvodio predsjednik OO SBB-a Kalesija Elvir Rožnjaković i donedavni kantonalni ministar prostornog uređanja i zaštite okolice, nije uspio. Naime, Rožnjaković je imao ambiciju da postane predsjednik SBB-a u TK, a za svoj pokušaj imao je zaleđinu jedinog pozitivnog stranačakog rezultata na Lokalnim izborima. Međutim, za povjerenika u TK izabran je nekadašnji ministar zdravstva u Vladi TK Bahrudin Hadžiefendić koji se na posljednjim Lokalnim izborima nije pojavljivao, a na Općim izborima iz 2018. godine, nije uspio ući u Državni paralament.

Dobro upućeni u odnose unutar SBB-a TK, kažu nam da Nedžad Hamzić, kantonalni zastupnik i predsjednik GO SBB-a Tuzla i dalje upravlja većinom procesa unutar stranke, a to čini preko odanih kadrova s kojima je interesno povezan. Njemu i odgovara ukidanje sekretara i stranačkih prostorija, jer bi suprotno značilo postojanje kritične maske koja može analizirati katastrofalne rezultate. Ovako je ova politička partija postala zapravo interesna grupa od koje pojedinci profitiraju.

Elvir Rožnjaković je, pak, krajem januara “nagrađen” time što je postao savjetnik federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo. Time je iz TK pomjeren u Sarajevo, a struktura koju drži Hamzić ostala je netaknuta.

SBB je već dva izborna ciklusa u slobodnom padu, a posljednje odluke Centrale vezane za stranačku infrastrukturu više ukazuju da se “radnja zatvara” nego da se traži izlaz.

(Faktor.ba)

Najnovije

Prva liga TK: U subotu na “Adi” komšijski derbi Sloge i Mladosti

U 21.kolu Prve lige Tuzlanskog kantona, fudbaleri Sloge iz Tojšića pretrpjeli su poraz u Vučkovcima od ekipe Jedinstvo 1952 rezultatom 3:1.

Popuštanje mjera: Od ponedjeljka učenici opet u školskim klupama

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona predloženu na današnjoj sjednici štaba. Shodno današnjoj odluci...

Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja na području TK počinje u ponedjeljak

U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona Tuzla,  danas je održan sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona. Sastanak je upriličen s ciljem kvalitetne...

Mještani Muratovića od danas imaju pitku vodu

Općinski načelnik Sead Džafić i direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija Sabahudin Sakić te predsjednik Građevinskog odbora  danas su u zaseoku Muratovići...

U Kalesiji defileom boraca sa zastavama ratnih jedinica obilježen Dan Armije RBiH

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Općine Kalesija danas je u povodu 15.aprila Dana Armije RBiH upriličen defile boraca sa zastavama ratnih jedinica...