JZU Dom zdravlja Kalesija: U MZ na području naše općine održana predavanja za žene

S ciljem podizanja svijesti žena o potrebi ranog otkrivanja raka dojke, JZU DZ Kalesija-služba porodične medicine je organizovala preventivnu edukaciju za žene na temu „Uloga mamografije u ranom otkrivanju raka dojke“.

Predavanja su održali ljekari porodične medicine i to: dr. Azra Husić u prostorijama DZ Kalesija, dr.Sabina Zulić i dr. Amela Paščaninović u ambulanti Vukovije Donje i Masle, dr.Edina Jaganjac u ambulanti Tojšići, dr.Enisa Suljkanović i dr. Indira Kuduzović u ambulanti Rainci Donji i Rainci Gornji, dr. Edina Karić i dr. Alma Mehanović u prostorijama DZ Kalesija.

Ljekari su putem predavanja pokušali ukazati ženama na potrebu i važnost mamografije u ranom otkrivanju raka dojke i podsjetiti ih da JZU DZ Kalesija ima svoj mamograf te je samim tim lista čekanja na pregled manja. Ono što posebno ističemo je mali odaziv na predavanje, što je još jedan pokazatelj slabe prosvjećenosti žena na području navedenih mjesnih zajednica. Najbolji odaziv bio je u mjesnoj zajednici Rainci Donji.

Obzirom da Bosna i Hercegovina nema nacionalni program“ prevencije i ranog otkrivanja raka dojke“, kao države u regionu, potrebno je uključivanje svih nivoa vlasti kako bi se pokrenulo osnivanje istog i smanjio broj oboljelih od ove teške bolesti.

(JZU Dom zdravlja Kalesija)

Komentari