Kalesijska SDA demantuje načelnika kada je u pitanju izdvajanje novca za ambulantu Vukovije Donje

Prema pisanju zvanične web stranice Općine Kalesija infoplus.ba, kao i privatnog web portala kalesija.ba (ili će biti da je to sve isto) dolazi se do epohalnog otkrića da za svršenike fakulteta ekonomskog smjera u posljednjim godinama, od 2016. pa naovamo, matematika više nije jedan od odlučujućih faktora.

Pored opće radosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, za sve građane Kalesije, a naročito Vukovija dodatno je radost upotpunjena otvaranjem novoizgrađene zgrade ambulante.

Da bi sve bilo začinjeno posebnim kalesijskim začinom pobrinulo se Prvo pero Općine uz britki diktat Prvog ekonomiste, te veli: “Za izgradnju ove ambulante načelnik Kalesije je iz budžeta izdvojio oko 220.000 KM, dok je dio sredstava izdvojilo i Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.”

Ono što je nama poznato jesu egzaktne brojke, kroz koje se jasno vidi udio FMROI na čelu sa SDA ministrom Ramićem, kada je u pitanju izgradnja ovog objekta. Naime, Ministarstvo je u 2018. godini za ovu namjenu uplatilo u budžet općine Kalesija 60.000,00KM, a u tekućoj godini 65.659,14KM.

Da smo zlobni spomenuli bismo i očitu opstrukciju Općine u realizaciji ovog objekta, te da ste natjerani da pri rebalansu Budžeta planirate još sredstava u ovu namjenu kako bi i Ministarstvo uplatilo gore spomenutu cifru iz tekuće godine, ali nećemo o tome.

Ono što se Prvom ekonomisti Kalesije treba priznati jeste da je dobro savladao predmet na fakultetu “Prikazivanje tuđeg pod svoje”. Priča se da je nezadovoljstvo ovom katedrom u Bijeljini i bilo razlogom za ponavljanje cjelokupnog studija na još eminentnijoj visokoškolskoj ustanovi u Brčkom. Prva praktična primjena stečenih znanja iz ove oblasti dogodila se na izgradnji puta Omega-Drvenice, a po istom principu se nastavilo sve do izgradnje ambulante i doma kulture u Vukovijama.

Sa jedne strane imamo ministra koji ne gledajući na strukturu vlasti želi pomoći stanovništvu Kalesije, a sa druge strane imamo kontinuirano takav odnos koji šalje signale da mi nismo dostojni partnerstva. Ko bi još poželio za partnera onoga ko pokušava na najprimitivniji način obezvrijediti tuđu a uzdizati svoju ulogu, zarad jednog neprirodnog osmijeha u službene objektive.

I možda i najbitnija stvar je cijena izvedenih radova, koja je postala uža specijalnost općinske vlasti. Kada se krajnji iznos izvedenih radova podijeli na dobijenu korisnu površinu, dođemo do cijene m² kao da je počelo ostvarenje dječačkog sna o staklenim kulama koje se Crystalico zovu.

Sa ambulantom i domom kulture u Vukovijama smo još dobro i prošli, imamo šta vidjeti za razliku od podvaljenog “ležećeg policajca” u formi kružnog toka za 141.000KM.

Timovima porodične medicine u Vukovijama želimo da imaju što manje posla a stanovništvu da u zdravlju koriste prostorije MZ i doma kulture u izgradnji.

Komentari