Klinike u Sarajevu, Tuzli i Mostaru ograničile posjete zbog gripe i morbila

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Tuzla pooštrili su režim posjete kako bi smanjili rizik od širenja sezone gripe te epidemije morbila koja je zavladala u zemljama okruženja.

Posjete u sarajevskoj klinici tako će biti moguće utorkom, četvrkom i nedjeljom, od 15:30 do 16 sati. Iz KCUS-a su također zamolili građane da samo jedan posjetilac dolazi u posjetu jednom bolesniku.

“Reduciranje termina posjeta provodimo preventivno, zbog potrebe zaštite pacijente koji su smješteni u KCUS-u, kao i da smanjimo izloženost uposlenika. S normaliziranjem epidemiološke situacije broj i trajanje posjeta bit će vraćeno u raniji režim”, saopćili su iz KCUS-a.

Zavod za javno zdravstvo TK je uputio preporuku za izjmenu režima posjete u UKC-u Tuzla ne samo zbog gripe i morbila, već i nedovoljno dostignutog broja obaveznih vakcinacija prema Programu obavezne imunizacije. Po novom režimu posjete na UKC-u Tuzla će biti dozvoljene utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom od 16 do 18 sati, a u jedinicama visokog rizika od 16 do 17 sati.

Posjete su ograničene i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Iz ove zdravstvene ustanove mole građane da posjećuju pacijente samo u nužnim slučajevima, što znači da samo jedna osoba dnevno može dostaviti osobne stvari i potrebnu medicinsku dokumentaciju pacijentu, i to uz nošenje respiratorne maske.

Komentari