Naslovnica Kolumna Bleiburg u Sarajevu

Bleiburg u Sarajevu

Ustaškog, proustaškog, neoustaškog okupljanja u Bleiburgu ove godine neće biti. Uglavnom zbog jasnog distanciranja države Austrije, ali i tamošnje katoličke crkve spram višegodišnjeg fašističkog orgijanja sljedbenika Ante Pavelića, a onda se tome “pridružila” i pandemija koronavirusa.

Ali ustaše se ne predaju.

U Zagrebu je dogovoreno da se ovogodišnja misa posvećena blajburškim žrtvama, koje se iz ugla Katoličke crkve u Hrvata uglavnom percipiraju kao žrtve komunizma, održi nigdje drugo nego u Sarajevu. Zašto nije u Zagrebu jer toj adresi ideološki i na svaki drugi način pripadaju ideje koje već decenijama promoviše Počasni blajburški vod, a dugo vremena ustaštvo je u Bleiburgu paradiralo pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske.

U odbrani poturanja kukavičijeg jajeta Bosni Katolička crkva često govori kako se treba moliti za sve žrtve i da su one pred Bogom jednake. Ako je tako, onda nešto nije uredu ni sa tim Bogom. Naprosto, nemoguće je izjednačiti žrtve Auschwitza sa žrtvama bombardovanja Nürnberga, kao što nije moguće izjednačiti žrtve Jasenovca sa žrtvama Bleiburga. U prvim slučajevima riječ je o planskom, organizovanom i sistematskom uništavanju ljudi iza čega ne smije biti nijedan Bog. Zna dobro Katolička crkva, pa i kardinal Puljić, da su među stradalim u Bleiburgu bili i izvršioci stravičnog zločina u Jasenovcu i sljedbenici ideje fašizma. Istina među njima bilo je i nevinih, žena i djece. Današnjim vojnim rječnikom kazalo bi se da je to bio kolateral odbrane od fašizma.

Ako su kardinalu Puljiću sve žrtve jednake, zašto se Katolička crkva nije sjetila pa održala mise na Tjentištu ili na Neretvi. Tamo je, braneći neku drugu ideju, koju danas baštini demokratska Evropa, izginulo mnogo više Hrvata (možda i katolika) nego na Bleiburgu. Biće da je u pitanju nešto sasvim drugo – nevinost jednih je paravan za višedecenijsku šutnju Katoličke crkve o vremenu fašizma, pa i otvorenu kolaboraciju sa ustašama tokom Drugog svjetskog rata. Uloga Vatikana iz tog ratnog vremena je dobro poznata, ali i ona iz postratnog oličena u “pacovskim kanalima” za spas onih za čije se duše danas treba moliti odlazeći kardinal Vinko Puljić.

On i njemu slični odlučili su na još nezarasle sarajevske ratne rane ubaciti so! Tragično je kad kažu da sve to čine u ime Boga.

Piše: Sinan Alić (Oslobođenje)

Morate pročitati

U Kalesiji počela raditi Agencija za brigu o starijim osobama

Kalesija je dobila Agenciju za brigu o starijim osobama "Iskra". Obilazak i briga o licima u trećoj životnoj dobi...

Najavljena saradnja kalesijske biblioteke sa bibliotekom “Behram-beg” i školskom bibliotekom Behram-begove medrese

Fahrudin Sinanović, dirketor JU BKC „Alija Izetbegović“, u sklopu koje djeluje i gradska biblioteka, zajedno sa Fatimom Jahić i Advijom Hodžić, uposlenicama...

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Općinski načelnik potpisao Sporazum o realizaciji poticaja za poljoprivredu u vrijednosti 200.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je Sporazum o realizaciji programa poticaja proljetne sjetve sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i ministrom poljoprivrede,...

Foto kritika: Slomljena rasvjeta i velike količine smeća u Ulici žrtava genocida u Srebrenici

Mnoge sijalice i stakla na uličnoj rasvjeti u Ulici žrtava genocida u Srebrenici polomljeni su a smeće je vidljivo na obje strane...