Kad ljevica slavi tuđu pobjedu

Euforija je zahvatila glavni grad Bosne i Hercegovine. SDA je, objektivno, protjerana iz užeg gradskog jezgra u Sarajevu. Ostao im je “tek” Novi Grad, kojeg, zapravo, ta stranka samo formalno kontroliše. Suštinski, Semir Efendić je nezavisni kandidat na listiću SDA. Na prvi pogled se čini da su progresivne snage preuzele Sarajevo, no neki tvrde da je to samo optička varka, pa da vidimo o čemu je riječ.


Starim Gradom i ovu sezonu vladat će bivši SDA-ov kadar Ibrahim Hadžibajrić. Srđan Mandić iz Naše stranke nedvojbeno je izabran na krilima Naroda i pravde bivšeg SDA-ovog premijera Elmedina Konakovića. Novim Sarajevom upravljat će Hasan Tanović, nezavisni kandidat koji je opet kadar Konakovićevog NiP-a. U Novom Gradu ostaje formalno SDA-ov načelnik Semir Efendić iza kojeg stoji stari SDA kadar Huso Ćesir. Na Ilidži je za načelnika izabran NiP-ov Nermin Muzur, bivši predsjednik lokalne Asocijacije mladih SDA. Vogošćom upravlja SDA-ov Edin Smajić. U Ilijašu će biti ili SDA ili NiP, ali opet bivši SDA-ov kadar. U Hadžićima je SDA. U Trnovu je SDA.

Sarajevska ljevica, dakle, drži isključivo Općinu Centar. Popularnost Naše stranke je pala u odnosu na 2018. godinu, SDP je izgubio hiljade glasova, DF se prepolovio. Računica kaže da SDA i politički proizvodi nastali iz nje (NiP, NBL i NB) u Kantonu Sarajevo imaju preko 100 hiljada glasova. Ljevica jedva može dobaciti 60 hiljada glasova. Da li to uopće zaslužuje euforiju? U štabu NiP-a, apsolutno. Ali u štabovima SDP-a, Naše stranke i DF-a apsolutno ne. Oni i njihove ideje su, zapravo, pravi gubitnici u Sarajevu. Jer sarajevska ljevica se pretvorila u “pobočne” stranke SDA i novorođenčadi nastale iz nje. Ljevica u Sarajevu je ispomoć Elmedinu Konakoviću u njegovom obračunu sa SDA. I ništa drugo.

Piše: Avdo Avdić