Krimolovci: Registrovano 468 poziva, a 46 informacija proslijeđeno policijskim tijelima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2018. godine registrovali su 468 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko – obavještajnih izvješaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je 149 prijava, od čega su 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko – obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u vezi sa oružjem, opojnim drogama. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 46 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po 11 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 17 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu kaznenog djela. Na temelju ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužiteljstvu tri izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 80 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Komentari