Ljevica i SDA smjenjuju Vladu PDA-SBB u TK

Klub poslanika Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona najavio je pokretanje procedure smjene Vlade TK-a zbog kršenja moratorija na zapošljavanje i imenovanje, koji je Skupština usvojila 21. decembra. U Klubu DF-a u ovom trenutku imaju prikupljena samo tri potpisa svojih poslanika u Skupštini i dva potpisa poslanika Stranke za BiH, dok do kraja sedmice planiraju prikupiti najmanje 12, koliko je potrebno za pokretanje smjene Vlade.

Ni budžeta nema

Kako nam je kazao inicijator ideje Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a, sad će svi imati priliku pokazati podržavaju li ovakav rad kantonalne Vlade, u kojoj sjede kadrovi PDA.

– Mi ćemo vidjeti u narednih nekoliko dana ko je za ovu ideju. Apelujem na sve političke partije koje nisu zadovoljne radom ove vlasti u TK-u da podrže inicijativu DF-a, a tu prvenstveno mislim na stranke koje čine BH blok. Ukoliko ne podrže, onda i to govori o odnosima među političkim strankama TK-a, pogotovo u ovim postizbornim pregovorima, kazao nam je Mešalić.

Za ovu ideju je i Naša stranka, kako nam je kazao njihov poslanik Selim Bešlagić, ali samo u slučaju ako se dokaže da je Vlada zapošljavala i imenovala nakon usvajanja moratorija.

– Ukoliko postoje dokazi da je moratorij prekršen, mi ćemo to svakako podržati, bez obzira na sve. Ako je moratorij prekršen, onda se mora ići u ovo, ističe Bešlagić.

Međutim, u ovom trenutku ni Mešalić nema dokaze da je prekršena odluka o moratoriju na zapošljavanje.

– Bilo je nekih konkursa, neki su naknadno poništeni, bilo je i imenovanja, ali nije samo ovo razlog za smjenu. Ova vlada praktično ništa nije radila u tehničkom mandatu, a između ostalog još nije donijela nacrt budžeta, dodao je Mešalić.

Za pokretanje procedure smjene Vlade TK-a je Stranka za BiH, ali i SDA. Međutim, ono što je izvjesno u ovom trenutku jeste da ovakvu odluku nije politički pametno donijeti. Zapravo, DF nakon razlaza ljevice sa SBB-om ne može osigurati dovoljno glasova za smjenu Vlade, čak i ako prikupi potrebnih 12 potpisa, koji tek garantuju da se tačka nađe na dnevnom redu. Za smjenu Vlade TK-a potrebno im je 19 glasova, što faktički u ovom trenutku mogu ostvariti samo ukoliko im se priključi i SDA, s obzirom na to da PDA i SBB čine Vladu TK-a.

Konačna odluka

Ulazak sa SDA u smjenu Vlade svakako bi značio da je SDA i mogući koalicioni partner, ali bi takvo glasanje konačno značilo i da nema dogovora o ulasku u vlast sa PDA. Upravo su SDA i PDA jedine stranke s kojima BH blok može u vlast TK-a. S obzirom na to da rukovodstva stranaka koje čine BH blok još nisu donijela konačnu odluku, potez DF-a je više želja za raščišćavanjem političkih odnosa i definisanjem preferencija među strankama u TK-u kada je riječ o koaliranju, nego stvarna želja za smjenu kantonalne Vlade.

A da li ima razloga za smjenu Vlade, odlučit će upravo stranke u Skupštini, mada su, prema informacijama sa sjednica Vlade, imenovanja nastavljena i nakon moratorija.

Komentari