Ljiljani i “Cvijet Srebrenice” naredne godine na brdu Vis

Vijećnici u Općinskom vijeću Kalesija podržali su inicijativu Mensura Hukića iz Nezavisne liste Sead Džafić da se naredne godine na brdu Vis pored sadašnje državne zastave nađe i zastava iz 1992. godine popularna ljiljanka.

Naša država BiH kao nezavisna proglašena je sa zastavom na kojoj je šest ljiljana, mnogi su se borili i dali živote pod tom zastavom a sa njom smo primjeni i u članstvo UN-a. To je naša zastava i kao takva mislim da treba da bude na Visu posebno uzmemo li u obzir da je Kalesija prvi oslobođeni grad u BiH, rekao je za naš portal Mensur Hukić.

Također, on ističe da se na lokalitetu Vis treba izraditi i “Cvijet Srebrenice” koji bi bio vidljiv i osvijetljen i trebao bi biti završen do 11.jula 2020. godine.

U Srebrenici se desio genocid i to nijedna generacije ne smije zaboraviti. Našoj djeci moramo pričati historiju ona koja se desila ovdje, a Cvijet Srebrenice kada ugledaju na Visu trebaju da znaju da on simbolizuje genocid, stradanje ubistva muslimanskog naroda u zaštićennoj UN zoni u Srebrenici, rekao je Hukić.

On se zahvalio vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu istakavši da Kalesija treba da bude ponosna na svoje borce koji su prvi stali u odbranu države BiH sa ljiljanima u ruci.

Komentari