Digitalna valuta “Bitcoin” raste iz dana u dan

Cijena bitcoina preskočila je danas još jednu “prečku”, pri čemu je tržišna kapitalizacija najveće svjetske kriptovlute premašila jedan bilion dolara, prema podacima portala Koindesk, prenosi CNBC.

Digitalnom valutom se danas trgovalo na nivou neznatno manjem od 54.000 dolara po novčiću, da bi potom dostigla novi istorijski maksimum od 54.880 dolara kasnije tokom sesije, dodaje američka tv mreža pozivajući se na Koin Metriks.

Cijena bitkoina je sada povećana za oko 350 odsto u posljednjih šest mjeseci.

Prije početka nedavnog vrtoglavog uspona, ova virtuelna valuta nikada nije trgovana po cijeni iznad 20.000 američkih dolara.

Snažan uzlazni trend bitkoina dijelom su podstakli veliki investitori i kompanije najavljujući njegovo prihvatanje, pri čemu je banka Njujork Meloun, najstarija u SAD, objavila ranije ovog mjeseca ulazak u tu poslovnu sferu.

Pored toga, kompanija “Tesla” u vlasništvu milijardera Ilona Maska konvertovala je dio svoje gotovine u bilansu stanja u bitcoine početkom godine i saopštila da će početi da prihvata ove digitalne tokene kao sredstvo plaćanja.

Najnovije

Od sutra, ugostiteljski objekti u TK smiju raditi samo do 20:00 sati

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je donio naredbu u kojoj stoji da se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata najduže do...

Vakcinacija protiv koronavirusa uvjet za ovogodišnji Hadž

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su da će vakcinacija protiv koronavirusa biti jedan od osnovnih uvjeta za ovogodišnje hodočašće hadža.

Nermin Kuralić od danas na funkciji direktora JZU Dom zdravlja Kalesija

Nermin Kuralić od danas je vršilac dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Kalesija, saznaje Infoplus. On je na ovoj funkciji zamijenio dosadašnjeg direktora...

Kalesijski vatrogasci gasili požar u Zoljama

Prema Izvještajima općinskih i garadskih službi civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice osim nekoliko tehničkih, imale su i 14 intervencija...

Potrošačke cijene u FBiH u januaru porasle za 0,3 posto

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru su u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na decembar prošle godine, podaci su...