Naslovnica Magazin Kada beba počinje pamtiti lica i predmete

Kada beba počinje pamtiti lica i predmete

Čak i tokom prva dva mjeseca života, beba ima sposobnost raspoznavanja najbliskijih lica i glasova, pogotovo onih koje viđa svakog dana. Novorođenče može prepoznati glas svoje majke odmah po rođenju, dok dojene bebe mogu prepoznati miris majke već nakon sedmicu dana.

Ova vrsta prepoznavanja je prva naznaka memorije, odnosno pamćenja, mada se razlikuje od memoriranja i pamćenja detalja specifičnih događaja ili epizoda.

Prepoznavanje ili identificiranje lica i predmeta napreduje istinski brzo tokom prve godine života. Brojni su eksperimenti pokazali da se beba od tri mjeseca može sjetiti slika i igračaka koje su im pokazane šest dana ranije.

Već sa devet mjeseci beba se može sjetiti i nekih specifičnijih detalja, kao što je recimo mjesto gdje joj se nalaze igračke. Dugotrajnije svjesno memoriranje određenih događaja se počinje razvijati negdje od 14. do 18. mjeseca.

Morate pročitati

U Kalesiji počela raditi Agencija za brigu o starijim osobama

Kalesija je dobila Agenciju za brigu o starijim osobama "Iskra". Obilazak i briga o licima u trećoj životnoj dobi...

Najavljena saradnja kalesijske biblioteke sa bibliotekom “Behram-beg” i školskom bibliotekom Behram-begove medrese

Fahrudin Sinanović, dirketor JU BKC „Alija Izetbegović“, u sklopu koje djeluje i gradska biblioteka, zajedno sa Fatimom Jahić i Advijom Hodžić, uposlenicama...

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Općinski načelnik potpisao Sporazum o realizaciji poticaja za poljoprivredu u vrijednosti 200.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je Sporazum o realizaciji programa poticaja proljetne sjetve sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i ministrom poljoprivrede,...

Foto kritika: Slomljena rasvjeta i velike količine smeća u Ulici žrtava genocida u Srebrenici

Mnoge sijalice i stakla na uličnoj rasvjeti u Ulici žrtava genocida u Srebrenici polomljeni su a smeće je vidljivo na obje strane...