Naslovnica Magazin Osmi mart: Sjećanje na dan kada su žene tražile poboljšanje radnih uslova,...

Osmi mart: Sjećanje na dan kada su žene tražile poboljšanje radnih uslova, veće plate i bolji položaj žena…

U svijetu se ideja za obilježavanje Dana žena javila početkom 20. stoljeća, u vrijeme brzog industrijskog razvoja i ekonomske ekspanzije, što je često rezultiralo lošim radnim uvjetima i malim nadnicama. Te godine obilježila je i snažna spolna segregacija kao i mali postotak zaposlenih žena u industrijski razvijenim zemljama. Korijeni protesta i političkog aktivizma žena proistekli su iz želje za promjenom i unapređenjem uvjeta života i rada kako u ekonomskom tako i u socijalnom i zdravstvenom pogledu.

Početak obilježavanja Osmog marta, kao Dana žena, povezan je sa čitavim nizom akcija i protesta koje su organizirale radnice tekstilne i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uvjeta, povećanje plaća i uopće bolji položaj žena. U Europi, Velikoj Britaniji, Americi i Australiji žene su zahtijevale ne samo pravo glasa nego i omogućavanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje diskriminacije na osnovu spola.

”U Bosni i Hercegovini ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola doživjela su svoj napredak poslije Drugog svjetskog rata. U zadnjih dvadeset godina ostvarivanje ravnopravnosti spolova, ističe se kroz pitanja sudjelovanja žena u raznim oblastima javnog života, kao što je uključenost žena u politički život, oružane snage i snage sigurnosti. Također, naglašava se pravo na društvenu ravnopravnost, bilo da je riječ o jednakosti u plaćama ili jednakoj zastupljenosti muškaraca i žena u upravnim odborima poduzeća, odnosno predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti,” stav je ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Morate pročitati

Finesa traži radnika koji poznaje rad u programima AutoCad, SolidWork i drugi

Kompanija Finesa doo koja se bavi ugradnjom centralnog grijanja, ugradnjom solarnih panela, servisiranjem i prodajom pumpi traži radnika mašinskog inženjera.

Direktor Centra za socijalni rad nije zaboravio volontere koji su pomagali u vrijeme pandemije

Direktor JU Centar za socijalni rad Kalesija Selmir Buljkić sa saradnicima danas je upriličio bajramski prijem za volontere Mobilno-interventnog tima Almiru Omić,...

Zemljotres od 2,7 po Rihteru pogodio Kikače

Iako još uvijek u našoj državi nema zvaničnih izvještaja o zemljotresu koji je danas oko 16:00 sati zadesio područje našeg kantona, Seizmološki...

Općinski načelnik upriličio tradicionalne bajramske prijeme

Općinski načelnik Sead Džafić upriličio je danas tradicionalne bajramske prijeme za predstavnike Medžlisa islamske zajednice Kalesija Envera ef. Alića, sekretara Nevresa Fatića...

Centralno obilježavanje Dana šehida za Kalesiju održano u džematu Lipovice

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kalesija danas je u džematu Lipovice održana Centralna svečanost obilježavanja Dana šehida za područje naše općine.