Naslovnica Magazin Prepoznajte simptome gripe na vrijeme

Prepoznajte simptome gripe na vrijeme

Gripa je ozbiljna zarazna bolest koja se pojavljuje naglo i jakog je intenziteta. To je akutna infektivna bolest, izazvana virusima influence, kazao je dr. Džemal Garagić, specijalizant medicine rada. Karakteriziraju je simptomi i znaci oboljenja gornjih ili donjih disajnih puteva, a praćena je sistemskim simptomima, kao što su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima.

  • Najčešće se prenosi kapljičnim putem pri kašlju, kihanju ili govoru. Obično se javlja u hladnijim mjesecima, što se nastoji objasniti time što ljudi više borave u zatvorenom prostoru pa je veća mogućnost prenošenja virusa s osobe na osobu. Osnovni faktor koji određuje rasprostranjenost i težinu bolesti je nivo kolektivnog imuniteta u populaciji. Epidemije se javljaju pri pojavi novih sojeva virusa, na koje je imunitet u populaciji mali ili ga uopće nema – rekao je dr. Garagić.

Pojava epidemije

Gripa, dodaje, nastupa naglo sistemskim simptomima kao što su povišena temperatura, koja se obično kreće od 38 do 39 stepeni ili je čak i viša, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. Prate je simptomi infekcije disajnih puteva, kao što su suhi kašalj i grlobolja.

  • Ponekad je, pogotovo kod blažih oblika gripe, teško razlučiti da li se radi o običnoj prehladi ili o gripi. Prehlada je virusna infekcija gornjih respiratornih puteva, koja se manifestira blažim simptomima i karakteriziraju je postepeni početak, vodeni iscjedak iz nosa, začepljenost nosa, kihanje, kašalj, grlobolja, može biti praćena povišenom temperaturom, ali obično ne višom od 38 Celzijevih stepeni – ističe dr. Garagić.

Kod najvećeg broja osoba oporavak od gripe nastupa za sedam do 10 dana.

Trajanje oporavka

No, kod nekih, naročito starijih pacijenata, nastupaju određene komplikacije, a najčešća je pneumonija (upala pluća).

Kod starijih pacijenata je, također, moguće i pogoršanje već postojećih hroničnih bolesti, kao što su hronična obstruktivna plućna bolest i astma.

  • Liječenje gripe je simptomatsko. Znači, bitno je mirovanje, što više piti tekućine (topli napici), vitamini (vitamin C) da se ojača imunitet, za skidanje povišene temperature se koriste lijekovi kao što su “paracetamol” ili nesteroidni antireumatici – naveo je dr. Garagić.

Kada se javiti doktoru

U većini slučajeva poboljšanje simptoma nastupa za tri do četiri dana.

No, u slučaju prolongiranja povišene temperature, lošeg općeg stanja, pojavljivanja izraženog kašlja s gnojnim ispljuvkom, potrebno je javiti se ljekaru, koji će razlučiti jesu li nastupile eventualne komplikacije koje bi zahtijevale dodatno liječenje.

Ako istodobno nemate druge bolesti, kažu stručnjaci, gripa obično prolazi bez komplikacija i nije opasna. Kod odležavanja gripe, ne treba sve vrijeme biti u krevetu, ali se bar u vrijeme temperature i lošeg općeg stanja tijela ne preporučuju veća fizička i psihička opterećenja.

Nakon što se gripa preboluje, preporučuje se, također, da se uobičajene dnevne aktivnosti započinju postepeno. Posebno treba paziti zimi, jer hladan zrak može izazvati napade kašlja i teškog disanja, jer virusi oštećuju sluznicu dišnog sistema, koja, služi kao zaštita od čestica prašine i od virusa.

Morate pročitati

Općinski načelnik potpisao ugovor za izgradnju puta prema Zelini

Općinski načelnik Sead Džafić sa zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževadom Mahmutovićem i sa direktorom Fonda za povratak Bojanom Ninkovićem te...

BKC Kalesija: U subotu “Muzički trenutak” sa Lamijom i Melinom Šišić

Članica dramskog studija „Ankata“  Lamija Šišić, zajedno sa svojom sestrom Melinom, priredit će za drugare iz dramskog studija „Muzički trenutak“. Lamija će...

Javni poziv za angažovanje osoba sa visokom stručnom spremom

Na osnovu člana 15. Zakona o principima lokalne samouprave („Službene novine Federacije BiH“ br. 49/06 i 51/09), člana 56. Statuta općine Kalesija...

Potez za pohvalu: Hodža otišao ranije u penziju da oslobodi mjesto mladima

Prof. dr. Esmir Halilovic, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, na fejsbuku je objavio priču o hodži koji je ranije otišao...

Radnici firme „Kristal“ iz Živinica samoinicijativno odlagali otpad kod Gradske dvorane u Kalesiji

Nakon što se jučer na pojedinim portalima u Kalesiji pojavio video snimak na kojem se vide radnici firme „Kristal“ doo iz Živinica koji su...