Večeras se obilježava Noć vještica: Znate li kada je nastao ovaj popularni praznik?

Iako ga mnogi nazivaju američkim praznikom, Noć vještica (Halloween) je izuzetno popularan i u ostatku svijeta.

Noć uoči Svih svetih (1. novembar) se širom svijeta obilježava Noć vještica. Iako je slavlje prvobitno uključivalo maskiranje u vještice, vampire, duhove, zombije, gobline – danas je u noći 31. oktobra na ulicama širom svijeta moguće vidjeti i druge kreativne kostime.

Praznik je nastao još u periodu prije Krista, kada su Kelti početkom novembra obilježavali početak nove godine. Vjerovali su da svakog 31. oktobra, pred kraj ljeta i početak zime, duše pokojnika prelaze na drugi svijet, pa su stoga uoči nove godine palili vatru kako bi im pomogli da lakše pronađu put te su ispred kuća iznosili darove obliku hrane i pića.

Neke legende kažu kako su Kelti vjerovali da mrtvi ustaju iz grobova svakog 31. oktobra i zatim posjećuju svoje domove. U strahu od susreta sa mrtvima i zlim duhovima kreirali su poseban obred – oblačili su kostime i pravili veliku buku.

U ovoj legendi se navodi kako su ljudi ispred kuća ostavljali izdubljene repe, cveklu ili krompir s upaljenom svijećom kako bi uplašili grešne duše, a dobrima pomogli da pronađu put kući.

Dubljenje bundeva je postalo popularno tek u 16. stoljeću, a veže se za irsku legendu o kovaču Jacku. Naime, Irac je bio poznat po domišljatosti i škrtosti, pa je jednom prilikom vragu ponudio dušu u zamjenu za piće. Vrag se pretvorio u novčić kako bi platio piće, a Jack ga je stavio u džep u kojem je bio križ – zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u stari oblik.

Jack je zatim sklopio dogovor s vragom – pustit će ga na slobodu ukoliko narednih deset godina ne bude tražio njegovu dušu. Deceniju kasnije je ponovo prevario vraga tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori nacrtao križ kako ga vrag ne bi mogao dohvatiti.

Kada je Jack preminuo, poslan je na vrata Pakla, gdje ga je dočekao vrag. Legenda kaže da ga Bog nije želio pustiti u Raj, a vrag mu nije želio otvoriti vrata Pakla. Stoga je poslan u mrak sa komadićem ugljena i izdubljenom bundevom, te od tada luta tražeći izlaz – a nazivaju ga Jack O’Lantern.

Noć vještica se redovno obilježava i u Bosni i Hercegovini i ostatku regiona, te se čini da je iz godine u godinu sve popularniji praznik. Građani ga obilježavaju organiziranjem posebnih tematskih zabava i oblačenjem kreativnih kostima.

Najnovije

U Kalesiji otvorena novoizgrađena autobuska stanica i benzinska pumpa firme Junuzović kopex

Presijecanjem vrpce općinski načelnik Sead Džafić i Selvedina Junuzović direktorica kompanije Junuzović kopex danas su u upotrebu pustili novoizgrađenu autobusku stanicu i...

Dr. Ibrahim Gledo upozorava: Gripa je sada opasnija nego ranije, posebno za stariju populaciju

Ove godine se može očekivati da se gripa, upravo zbog njene pauze, pojavi prema novom obrascu i uz mogućnost da vakcine slabije...

UNIS TOK Kalesija traži 35 radnika

KONKURS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS Mi smo moderno privatno društvo s vizijom bolje i sretnije budućnosti koje se...

VIDEO: Milisav Garić fizički “nasrnuo” na sveštenika Marka Danojlovića

Milisav Garić, povratnik u kalesijskom naselje Jelovo Brdo, prijavljen u PU Zvornik zbog kako nam je rečeno fizičkog nasrtaja na nekadašnjeg sveštenika...

Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom

Od ponedjeljka 24. januara u Austriju će moći ući sve osobe iz svih zemalja svijeta, uključujući i one iz država s visokim...