Naslovnica Magazin Visoke potpetice ne samo da oštećuju stopala, već su opasne i za...

Visoke potpetice ne samo da oštećuju stopala, već su opasne i za druge dijelove tijela

Istraživanja Američkog medicinskog udruženja za dječije bolesti ukazuju na to da čak 78 posto žena osjećaju bol dok nose visoke potpetice. Međutim, bol u stopalima nije jedina bol koju ćete doživjeti.

Naime, nošenje potpetica može negativno uticati i na ostale dijelove tijela i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kada nosite visoke potpetice, vaše tijelo mora održavati ravnotežu. Da biste to učinili, donji dio leđa se gura naprijed, a poravnavanje kukova i kičme se mijenja. Vaši fleksori kuka moraju se stalno savijati kako bi održali ravnotežu. A ako često i dugo vremena nosite visoke potpetice, ti će se mišići skraćivati ​​i stezati. To, zauzvrat, može dovesti do bolova u kukovima.

Nošenje potpetica tokođer vašu težinu pomiče prema zglobovima. Tu najviše stradaju koljena. Naime, koljena se pomiču naprijed kako bi održala ravnotežu što vrši dodatni pritisak na njih. To može uzrokovati osteoartritis. Uobičajeni simptomi uključuju bol u zglobovima, ukočenost i ograničen raspon pokreta.

Vaša kičma je blago zakrivljena. To joj omogućava da smanji stres kretanja tijela. Kada nosite visoke pete, krivulja u donjem dijelu leđa postaje pretjerana, a poravnavanje kičme se mijenja. To može uzrokovati pretjeranu upotrebu mišića i bolove u leđima.

Anatomske promjene u kičme mogu dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Na primjer, može doći do foraminalne stenoze. Može uzrokovati bol, slabost mišića i grčeve.

Morate pročitati

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...

Počelo uređenje i čišćenje kanala i propusta u MZ Memići

Općinski načelnik Sead Džafić odobrio je iz budžeta Općine Kalesija sredstva na ime uređenja i čišćenja odvodnih kanala u MZ Memići.

Općina Kalesija krenula sa uređenjem korita rijeke Gribaje

Općinski načelnik Sead Džafić ovih dana donio je Odluku o pokretanju radova na uređenju korita rijeke Gribaje u dijelu pijace u Tojšićima...