Obilježena godišnjica pogibije zlatnog ljiljana Senada Požegića

Članovi porodice, predstavnici Općine Kalesija te predstavnici Patriotske lige i Zlatnih ljiljana danas su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen obilježu Senadu Požegiću koji je život dao za slobodu BiH 11.maja 1992. godine.

Prije polaganja cvijeća Ibro Huremović jedan od učesnika bitke za oslobođenje Kalesije i saborac Senada Požegića prisutne je upoznao sa dešavanjima tog 11.maja 1992. godine.

Znam da je bio ponedjeljak i mirno jutro prekinula je artiljerija iz pravca Dubnice koja je tukla po centru Kalesije, a iz pravca Zvornika napredovala su vojna vozila i tenkovi. Jake jedinice JNA ušle su u centar, a mi smo iako slabo naoružani pružili otpor sa jedinicama iz Živinica i Rainaca Donjih. Nedaleko od ovog mjesta poginuo je čovjek, karatista, patriota Senad Požegić po kome ova ulica nosi naziv”, rekao je Ibro Huremović.

O ovom patrioti govorio je i Salih Muminović koji je bio komandant Senadu Požegiću istakavši da je on bio heroj koji je volio domovinu i koji je želio da njegova porodica živi u nezavisnoj domovini.

On je pozvao Bošnjake da se ujedine jer fašizam nije iskorijenjen te da jedni drugima budu oslonac.

Salih Muminović je prvo vojno lice iz Kalesije koji je još 1991. godine napustio redove JNA te se stavio na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani, a zatim i Armiji Republike BiH.

Treba kazati da su obilježavanju godišnjice smrti Senada Požegića prisustvovali i učenici MSŠ Kalesija zajedno sa profesorom Husnijom Mešićem.

Komentari