Penzioneri danas izlaze na proteste: Pred zgradom Vlade FBiH očekuje se dolazak 15.000 ljudi

Od 12 do 15 hiljada penzionera sa teritorija entiteta Federacija BiH okupit će se danas ispred zgrade Vlade FBiH kako bi protestom izrazili nezadovoljstvo zbog neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite penzionera te niskih penzija.

Jedan od ključnih uzroka nezadovoljstva penzionera jeste nedonošenje zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim bi bili regulisani način i mogućnost povećanja penzija.

Savez udruženja penzionera FBiH pripremio je i zahtjeve koje će predati Vladi FBiH i Parlamentu FBiH. Od Parlamenta FBiH traže da usvoji zakon o PIO-u, organizuje Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera oslobodi plaćanja poreza. Od Vlade FBiH traže formiranje Fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Inače, penzioneri u FBiH su posljednje povećanje penzija dobili 2014. godine, kada su penzije povećane za 10 odsto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

“Kada se srede koeficijenti, onda bi trebalo povećati penzije u skladu s povećanjem troškova života koji su tokom prethodnih godina drastično narasli. Nadamo se da će se vlasti konačno trgnuti”, rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 320 KM, dok je prosječna penzija u FBiH u septembru bila 371,50 KM.

Komentari