Povratnicima sa područja TK i RS-a dodijeljeno 260.200 KM grant sredstava

74 povratnika sa područja Tuzlanskog kantona i Republike Srpske, dobila su 260 hiljada i 200 KM za realizaciju njihovih projektnih ideja. Vlada TK ove godine izdvojila je veći iznos sredstava nego prošle godine. Broj korisnika ove godine ipak je manji nego prethodnih, iz razloga što po glavnim kriterijima i uslovima za raspodjelu javnih sredstava, osobe koje su dobile donaciju u prethodnim godinama nisu imale mogućnost ponovo aplicirati.

”Ovo su donacije namijenjene za opremu za poljoprivredu, pčelarstvo, obrtničke djelatnosti itd. I nastojali smo da damo sredstva svima onima kojima su zaista potrebna, jer imamo i povratnika koji su socijalno ugroženi, a imamo i onih koji su i zaposleni i koji imaju dobre prihode koje ostvaruju,”  rekla je Sandra Memić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Od 1,2 miliona naših građana 450.000 osoba do sada se vratilo u BiH, dok se oko 18.700 njih iz BiH još uvijek nalazi u statusu izbjeglice. Živjeti u lošim uslovima, čini se kako je postala svakodnevnica u BiH, posebno za povratnike. Međutim, realizacija sopstvenih projektnih ideja povratnika, već nekoliko godina zaredom zaživljava u Tuzli. Kako kažu drago im je da neko misli i na njih.

”I mi u RS-u kontamo i mislimo da ima neko ko misli na nas. Meni će to mnogo znači, za jedan motokultivator da se čovjek u poljoprivredi pomogne,” kazao je Miralem Mujić, povratnik iz Bratunca.”

Tako da ćemo ova sredstava iskoristiti da nabavimo taj rehidrator, a ja ću ta sredstva u Zadrugu unijeti kao svoju imovinu, tako da sam na ovaj način htio da pomognem i Zadruzi kojoj je potreban taj rehidrator,” kazao je Sulejmen Nahdet, povratnik općine Modriča.

Od 74 dodijeljene donacije, 19 ih se odnosi na nabavku različitih stočnih grla, 43 za nabavku poljoprivredne mehanizacije, četiri pčelarska kompleta i osam za izgradnju gospodarskih objekata.

(RTV Slon)

 

Komentari