SDP-ovci danas konačno odlučuju da li će u Tuzli biti vlast, očekuju se i partijska isključenja

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjem zasjedanju donijet će konačnu odluku o učešću te partije u vlasti i pregovorima sa Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu.

Iako je Glavni odbor u februaru donio odluku da SDP ostaje u Bh. bloku skupa sa Demokratskom frontom i Našom strankom kao opozicija na federalnom i državnom nivou, to nije naišlo na odobravanje u tuzlanskom ogranku SDP-a.

Zbog tog neslaganja, na sjednici Predsjedništva SDP-a koja je održana početkom ovog mjeseca u Tuzli odlučeno je da će se o mogućem proširenju prvobitne odluke raspraviti na sjednici Glavnog odbora s obzirom da taj stranački organ jedini može promijeniti ranije donesenu odluku.

“Nermin Nikšić je čuo razloge zbog kojih bi bilo potrebno da SDP ne bude opozicija u naredne četiri godine. Za sljedeće korake je potrebno napraviti dopunu odluke Glavnog odbora SDP-a koja nas je u ovom trenutku praktično stavila u opoziciju. Dopuna bi se ogledala u tome da Glavni odbor SDP-a dozvoli mogućnost pregovaranja u Tuzlanskom kantonu”, rekao je početkom marta predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić za Klix.ba.

Treba istaći da je iz Gradske organizacije SDP-a Tuzla prije četiri dana saopćeno da se vrši nelegalna anketa članova o navodnom ulasku u vlast na nivou tog kantona, a sve u svrhu kako su naveli, pritiska na Glavni odbor SDP-a.

“Podržavamo svako demokratsko izražavanje stavova na nadležnim organima i pravo svakog člana Glavnog odbora na svoj stav, ali ne podržavamo smišljeno zbunjivanje naših članova i javnosti na bilo koji način koji nije propisan našim aktima”, kazali su iz Gradske organizacija SDP-a Tuzla.

Članovi Glavnog odbora danas bi trebali diskutovati i donijeti odluku i o inicijativama za isključenje iz članstva Damira Nikšića zbog neadektavnog ponašanja i ispada na posljednjoj sjednici GO SDP-a kada je vrijeđao novinare i partijske kolege iz Tuzle.

Iz stranke bi isključenje mogli dobiti i bivši predsjednik SDP-a i član Glavnog odbora Zlatko Lagumdžija i Ivo Komšić.

Treba podsjetiti da je posljednja sjednica Glavnog odbora SDP-a bila višesatna i veoma burna, a koja je rezultirala brojnim nesuglasicama, prepirkama i odlukom da se neće započinjati pregovori sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou federalnom i državnom nivou.

Komentari