Slijedi poskupljenje plina u FBiH?

Plinska kompanija „Zvornik-stan“ odustala je od svog zahtjeva za poskupljenje plina za potrošače u Republici Srpskoj, potvrdila je za „Avaz“ Jelena Prtilo, portparol Regulatorne komisije za energetiku RS (RERS).

Pritisak vlasti

Kako nezvanično saznajemo, plinski operater „Zvornik-stan“ popustio je pod pritiskom aktuelne vlasti u manjem bh. entitetu, a sve kako ne bi poskupljenjem ugrozio poziciju vlasti u ovom postizbornom periodu.

– Ovaj će podnesak Regulatorna komisija za energetiku RS razmotriti na jednoj od narednih sjednica i odlučiti u skladu s propisima – istakla je Prtilo.

Prema našim saznanjima, kompaniji „Zvornik-stan“ sugerirano je da barem privremeno odustanu od svog zahtjeva. Ali, ovaj plinski operater nezvanično je najavio da će isti zahtjev podnijeti u skorijem vremenu, a nakon što se završe postizborna previranja, jer uzimajući u obzir dešavanja na plinskom tržištu u regionu, trenutna cijena plina je neodrživa.

oznato je da BiH koristi ruski plin, koji u našu državu dolazi iz Srbije, a Srbija taj isti plin dobiva iz Bugarske. Prema javno dostupnim informacijama, sve države na ovoj ruti već su povećale cijenu plina, a u RS je to pitanje vremena. Postavlja se pitanje slijedi li poskupljenje plina i u FBiH?

U Bugarskoj je cijena plina povećana za 13,89 posto od 1. oktobra, navode bugarski mediji.

– Do poskupljenja plina došlo je zbog očekivanog poskupljenja uvezenog (ruskog) plina, višeg kursa američkog dolara u odnosu na bugarski lev – potvrdio je bugarski plinski regulator.

Nabavna cijena

Mediji ističu da je ovo četvrto uzastopno povećanje cijene prirodnog plina u Bugarskoj od početka godine, ali i upozoravaju da neće biti posljednje.

Građani Srbije odranije već negoduju zbog poskupljenja energenata, stoga se u ovu sliku idealno uklapa i zahtjev „Zvornik-stana“ za poskupljenje plina za domaćinstva u RS sa 0,6718 KM za kubni metar na 0,7818 KM.

U zahtjevu dostavljenom RERS-u objašnjeno je da je on podnesen zbog promjene nabavne cijene plina sa 0,43 KM za kubni metar na 0,54 KM.

Ranija praksa

I ranija praksa poskupljenja u RS ili regionu izazivala je poremećaje u FBiH. Tako je i zahtjev kompanije „Sarajevogas“ iz Lukavice o povećanju cijene transporta plina od Zvornika do Kladnja rezultirao krizom i najavom obustave isporuke plina za FBiH krajem prošle godine. Tu je i najava o povećanju cijene tranzitnog troška kroz Srbiju s dosadašnjih šest miliona KM na 13,2 miliona KM u ovoj godini, a za 2019. na 15 miliona KM.

Komentari