Naslovnica Sport Mančester siti kažnjen s dvije godine neigranja u Ligi prvaka

Mančester siti kažnjen s dvije godine neigranja u Ligi prvaka

UEFA je objavila odluku o kazni Mančester sitiju s dvije godine neigranja u Ligi prvaka. Engleski prvak će uz to morati platiti i kaznu od 30 miliona eura.

Nezavisno sudsko vijeće za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Mančester siti počinio ozbiljne povrede UEFA-inih pravila.

Prenosimo saopćenje UEFA-e u cijelosti:

  • Nakon ročišta održanog 22. januara 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za finansijsku kontrolu klubova, kojim predsjedava Hoze da Kunja Rodrigez (José da Cunha Rodrigues), danas je izvijestilo nogometni klub Mančester siti o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-u proslijedio glavni istražitelj.

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je Mančester siti počinio ozbiljne povrede UEFA-inog pravilnika precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

Sudsko vijeće je, također, utvrdilo da, kršeći propise, Siti nije sarađivao u istrazi ovog slučaja od CFCB-a.

Sudsko vijeće izreklo je disciplinske mjere Mančester sitiju i to da će biti isključeni iz učestvovanja u klupskim takmičenjima UEFA-e u sljedeće dvije sezone (sezone 2020./2021. i 2021./2022.) i platiti kaznu u iznosu od 30 miliona eura.

Na ovu odluku klub ima pravo podnijeti žalbu Arbitražnom sportskom sudu (CAS). Ako iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu – stoji u saopćenju, koji je objavila UEFA.

Morate pročitati

Ko će zasjesti u načelničku fotelju u Kalesiji, za sada poznata imena četiri kandidata

Iako još uvijek zvanično nije započela kampanja kada su u pitanju predstojeći Opći izbori zakazani za novembar ove godine, društvene mreže su...

Književnik Mehmed Đedović prvi iz Kalesije u PEN-u

Književniku Mehmedu Đedoviću, ovih dana je stigla čestitka za prijem u PEN BiH. Inače, P.E.N. Centar u Bosni i...

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...