Šta kada djeca postanu taoci razvedenih roditelja?

Razvod je drugi na listi stresnih događaja koji ostavljaju duboke posljedice na psihološko zdravlje svakog pojedinca, pa čak i okoline. Ako su u priču o razvodu uključena djeca, stvari se dodato komplikuju. Kada roditelji postanu dvije zaraćene strane, te svoju mržnju usmjere na to kako da jedno drugome što više zagorčaju život, djeca postaju taoci onoga ko se uslovno rečeno izbori za starateljstvo. Uvriježeno, a pogrešno mišljenje je da roditelj koji ima starateljstvo ima puno pravo donositi odluke u ime djeteta zbog čega se u cijelu priču nerijetko moraju uključiti centri za socijalni rad, policija, pa i pravosudni organi. A zbog jedne takve priče uskoro bi mogle zaživjeti puno rigoroznije kazne za one koji na prvo mjesto ne budu stavljali interes djeteta.

Nijedan razvod nije bezbolan

Svake godine u našoj zemlji na razvod se odluči skoro 2.000 parova. Sve više razoda znači i veći broj djece pogođene razvodima roditelja, koja se nerijetko nađu između dvije vatre, nemoćni i nezreli da se izbore sa emocijama na koje odrasli često zaboravljaju. U razvodima koji se mogu okarakterisati kao konfliktni djeca često postaju predmet manipulacije jednog ili oba roditelja koji se trude na sve načine da dijete otuđe od drugog roditelja.

Nijedan razvod, čak ni onaj sporazumni ne prolazi bezbolno, a upravo zbog mališana roditelja koji se razvode cjelokupan proces nadziru cenri za socijalni rad.

„Nastojimo da ukažemo roditeljima na prava djeteta, znači da su dužni da obezbijede nesmetan kontakt sa drugim roditeljem, dužni su da poštuju prava djeteta.  Ukažemo im na sve posljedice razvoda braka na razvoj malodobne djece. Tako da im pokušavamo pomoći u smislu da postignu dogovor da pokušaju naći model koji je najbolji i u najboljem interesu djeteta da ne bi kršili dječija prava“, izjavila je Alma Dizdar, Centar za socijalni rad Tuzla.

Dobrobit djece na prvom mjestu

Iz Centra za socijalni rad Tuzla podsjećajući da bez obzira na to ko je od roditelja dobio starateljstvo, oba roditelja imaju podjednako pravo da učestvuju u svim segmentima djetetovog života i odlučuju o načinu njegovog odgoj i obrazovanja. Jedini izuzetak su situacije u kojima je utvrđeno da roditelj predstavljati opasnost za dijete.

Da dobrobit djece u razvodima mora biti na prvom mjestu upozorili su i ombudsmeni BiH koji su obavezali sudove i druge organe da moraju zaštititi djecu i njihova prava tokom razvoda.

„U takvim situacijama naša preporuka se zna: Omogućiti drugom roditelju da viđa dijete, jer je to njegova obaveza, njegova dužnost i njegovo pravo. Dakle u svim onim situacijama u kojima jedan od roditelja zabranjuje i nedozvoljava drugom da viđa djete, mi jednostavno uvijek gledamo interes djeteta, a interes djeteta je da ostvaruje kontakte sa oba roditelja“, izjavio je prof.dr. Ljubinko Mitrović, ombudsmen BiH.  

Strožije kazne za manipulaciju djetetom

Kroz svoju dugogodišnju praksu advokat Mirnes Ajanović često se susretao sa zloupotrebom djece kroz brakorazvodne parnice. Upravo jedan takav slučaj zabilježen je u Tuzli, a riječ je o slučaju u kojem majka ne poštuje odluku Općinskog suda i Centra za socijalni rad Tuzla i ne dozvoljava ocu da viđa djete. Zbog toga je po prvi put Tužilaštvo TK podiglo, a Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu zbog neprovođenja Rješenja Centra za socijalni rad Tuzla.

„To je vrlo pozitivno, to će biti praksa svima, ukoliko dođe do osuđujuće presude, a vjerujem da hoće obzirom na okolnosti, jer sam upoznat sa detaljima. To će biti praksa da svi roditelji koji se pokušaju na ovaj način svetiti drugom roditelju zbog razvoda braka ili nečega što je bilo predmet nesporazuma prije ili poslije i koji su koristili djecu koa sredstva odmazde, to će biti opomena da to ne smiju raditi“, kazao je Mirnes Ajanović, advokat. 

Nećeš vidjeti dijete! – najveća je kazna za roditelja, no uskoro ni oni koji se koriste ovom rečenicom neće proći nekažnjeno. Naime, kako tvrdi Ajanović roditelj koji na ovaj način koristi djete uskraćujući mu pravo na oba roditelja, može biti osuđen uslovnom kaznom pod prijetnjom zatvorske kazne ukoliko u roku od godinu dana ponovo učini prekršaj, odnosno zabrani svom bivšem supružniku da stupi u kontak sa djetetom, da ga viđa i učestvuje u donošenju bitnih odluka za djete.

(RTV Slon)

Komentari