Šta nam donose elektronske uputnice za preglede?

U ponedjeljak, 18. septembra počinje primjena elektronskih uputnica između Zavoda zdravstvenog osiguranja, UKC Tuzla i Doma zdravlja Tuzla, a za naredni period je planirano uvođenje u proces rada i ostalih domova zdravlja na području TK.

„Dom zdravlja Tuzla prije svega, vrlo blizu možda i u istoj fazi je Dom zdravlja Gračanica koji je daleko napredovao u odnosu na ostale domove zdravlja kada je u pitanju informatizacija, a onda postepeno i ostali pogotovo veći domovi zdravlja kao što su Živinice i Lukavac, zatim Gradačac i ostali na području kantona“, pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK

Na ovaj način bi se olakšalo i ubrzalo slanje pacijenata na specijalističke preglede i laboratorijske pretrage, te izbjeglo nepotrebno ponavljanje nalaza, tvrde iz ministarstva.

Ono što predstavlja prednost kod uvođenja elektronske uputnice jeste to da će se putem računara praviti termini u UKC-u za određene specijalističke preglede koji se obavljaju u Kliničkom centru.

„Samim tim ćemo prije svega smanjiti gužve u čekaonicama, a ono što je veoma bitno za pacijente spriječit ćemo njihovo maltretiranje u vidu putovanja, posebno iz udaljenih mjesta gdje oni moraju doći pa zakazati termin, pa ponovo doći na termin“, dodaje ministar.

Elektronske uputnice sigurno će napraviti finansijske uštede i pacijentima, ali i samom zdravstevnom sistemu TK. Isto to očekuje se i od uvođenja elektronskog recepta, koji je trebao zaživjeti još sredinom prošle godine, ali i pored nabavljene informatičke opreme, rekonstrukcije i opremanja ambulanti u svih 13 domova zdravlja na području Kantona još uvijek nije započela njegova primjena, zbog podložnosti Zakonu o javnim nabavkama.

Ipak, i ovaj sistem uskoro bi trebao da bude okončan i krenuti s implementacijom.

Elektronski recepti omogućit će pacijentima da pri izlasku od ljekara, odmah u apoteci preuzmu lijekove, bez predavanja recepata. Sljedeća stepenica u informatizaciji zdravstva u TK trebala bi biti zajedničko korištenja radiološkog informacionog sistema na nivou svih javnih zdravstvenih ustanova na području TK piše portal RTV Slon.

Komentari